Očarljivo domovanje stoji na majhni parceli sredi večjega stanovanjskega naselja, pri njegovem oblikovanju pa so imeli arhitekti v mislih tudi okoljsko komponento. Ime Hijauan je zgradba dobila po malezijskem izrazu "Hijau", ki pomeni "zeleno", kakršna je tudi usmeritev dizajna hiše.

hisa_v_maleziji_1.jpg

Odprti in zračni prostori v pritličju

Ker si je projektna ekipa za svoj cilj zadala, da ne bodo posekali nobenega drevesa na obstoječem zemljišču, so objekt skrili med bližnja mangova drevesa in bujno tropsko zelenje. V pritličju je tako v hišo vgrajenih več oken in steklenih sten, saj so si stanovalci zaželeli odprte, svetle in zračne prostore, ki jih ne bodo prav nič utesnjevali.

hisa_v_maleziji_3.jpg

Zraven pritličnih prostorov, sestavljenih iz kuhinje, jedilnice, dnevne sobe in kopalnice, se zunaj nahajajo tudi prostorna terasa, preprost podolgovat bazen in manjši vrt. Zgradbo odlikuje več pravokotnih podpornih stebrov – ti podpirajo spodnjo etažo na obeh straneh in obenem služijo kot dekorativni element zunanje podobe objekta.

hisa_v_maleziji_4.jpg

Skriti prostori v zgornjem nadstropju

V prvem nadstropju so skrite spalnice s pripadajočimi kopalnicami, ki so učinkovito zaščitene pred poletno sončno pripeko, saj imajo na oknih z zunanje strani nameščene lesene letvice, ki delujejo kot senčila. Senco pa dajejo tudi visoke krošnje dreves, rastočih v neposredni bližini hiše. Z lesenimi deskami je obloženo tudi ostrešje s podaljšano streho, tako da je bivališče zaščiteno pred močnim soncem na južni in zahodni strani.