Bazen

Otroka v vodi imejte pod nenehnim nadzorom. Vsakih 20 sekund poglejte, kaj počne, in bodite tako blizu bazena, da ga lahko dosežete v 10 sekundah. Manjšim ali neplavajočim otrokom dostop do bazena preprečite z vsaj meter visoko ograjo z vrati, ki se sama zapirajo in s takšnim mehanizmom, da ga malček ne more odpreti. Porežite vse veje in odstranite stole, lestve ter ostale stvari, preko katerih bi lahko otrok splezal čez ograjo. Napihljiv bazen po kopanju izpraznite in iz njega odstranite vse igrače, saj lahko te vzbudijo otrokovo pozornost. Dojenčki se lahko namreč utopijo že v vsega nekaj centimetrih vode.

children_s_inflatable_pool_1257855306_65.jpg

Če pogrešate otroka, najprej poglejte v bazen. Utapljanje otroka namreč v večini primerov poteka zelo tiho, brez krikov na pomoč ali pljuskov. Za utopitev so dovolj že štiri minute.

Vrt

Žar naj bo od kakršne koli strukture oddaljen vsaj tri metre. Nesreča namreč nikoli ne počiva. Vsako leto zaradi peke na žaru izbruhne kar nekaj požarov, pa tudi opekline so pogost spremljevalec. Nikoli žara ne uporabljajte v zaprtih prostorih ali v bližini garaž oziroma verand, četudi zunaj dežuje. Ob peki na žaru imejte vedno pri roki gasilni aparat ali/in vedro z vodo. Tako boste lahko morebiten požar ukrotili v hipu. Če za peko uporabljate oglje, ga po uporabi ohladite z vodo, nato pa ga dajte na mesto, do katerega ne bodo mogli priti otroci ali vaši hišni ljubljenčki.

meats_at_coal_1286188876_82.jpg

Ognja nikoli ne prižigajte s pomočjo bencina ali kerozina, saj lahko ob tem pride do eksplozije. Hrano obračajte z dolgimi oprijemalkami, roke pa zaščitite z rokavicami. Pri plinskih žarih pred uporabo dobro poglejte jeklenko in cevko, preko katere potuje plin. V primeru, da opazite kakšno poškodbo, se popravila ne lotevajte sami, ampak žar nesite k pooblaščenemu serviserju. Če imate na vrtu nameščene luči ali pa se osvetlitve nameravate lotiti v kratkem, pazite, da ne boste preobremenili vtičnice. Na posamezni svetlobni verigi naj ne bo več kot 50 sijalk.

Igrala

Pred začetkom vsake sezone dobro preglejte vsa igrala. Preverite, če so nosilci zadosti pritrjeni v zemljo, nato pa se posvetite še posameznim delom igral.