Posebej velik vpliv na kakovost bivanja imata balkon in terasa. S pomočjo teh zelenih oaz lahko uredite svoje prazne prostore za popolnoma osebno sprostitev. Tudi rastline – posebej primerne plezalke na okrasnih ogrodjih – pogosto služijo za zaščito pred pogledi sosedov in mimoidočih ter poleg tega pripomorejo k posrečeni oblikovanosti hiše. Bujno cvetoč balkon ali udobno urejena terasa obogatita vsako hišo.

Ureditev balkona

Kot lastnik balkona imate veliko možnosti za ureditev dodatnega zelenega prostora. Če rastlinam namenite potrebno pozornost, vam bodo najverjetneje bogato poplačale. Na terasi lahko pridelate celo manjše pridelke. Kaj pa ima boljši okus kot svež paradižnik in zelišča domače pridelave? Pri tem lahko izbirate med raznimi stalno rastočimi vrstami balkonskih rastlin in posodovkami, ne glede na to, ali želite ustvariti vzdušje toplih krajev ali pa z veselo barvno kombinacijo cvetov popestriti vaše stanovanjske prostore.

Ureditev terase

Terasa z izpostavljeno lego in s širokim pogledom je le na videz idealna. Res je, da imamo dober razgled, vendar nas tudi drugi dobro vidijo. Tako smo praviloma vsem na očeh. Zato je smiselno, da tako kot pri ozkih vrtovih ob vrstnih hišah sedežni kotiček zasenčimo z zaščitnimi stenami ali s plezalkami in tako ustvarimo intimno vzdušje. Terasa je praviloma pravokotna utrjena površina ob hiši. Za postavitev majhne okrogle mize s štirimi stoli potrebujemo najmanj 3x2,5 m površine.

Sestava tal in podlaga teras

Zaradi relativno majhne obremenitve, ki jih je terasa ob običajni zasaditvi in opremljenosti izpostavljena, ni potrebno, da je sestava tal pretirano močna. Trdno utrjena približno 20 cm visoka prodnata podlaga praviloma zadostuje vsem zahtevam. Hiša in terasa naj bi tvorili celoto, zato je priporočljivo, da podlago – material in barvo – prilagodimo slogu hiše. V najboljšem primeru deluje terasa kot razširjen stanovanjski del hiše. Pri tem moramo upoštevati, da svetli materiali močno odbijajo in nas lahko celo zaslepijo. Zato bi morali uporabiti nekoliko temnejše barve, ki tudi bolje ohranjajo toploto. Podlaga naj bi bila praviloma prijeten kontrast stenskim površinam.

Po knjigi » Moj sanjski vrt: Vrt na balkonu in terasi«, DZS.