Posebna oblika

Hiša N je rezidenca za dve generaciji s sedežem v Tokiu na Japonskem. Zasnovali so jo arhitekti iz studia Takato Tamagami Architectual Design, dokončana pa je bila leta 2012. Hiša zavzema površino skoraj 587 metrov. Namenjena je za namestitev dveh generacij družine, ki je prosila, da bi bila oblika nekaj posebnega, zato so se arhitekti domislili enostavne rešitve. Ustvarili so dva dela rezidence: hišo A in hišo B, od katerih ima vsaka svojo funkcijo ter služi določeni generaciji.

nhisa_okna.jpg

Dve družinski hiši v eni

Ta dva spojena rezidenčna elementa sta bila oblikovana za jasno razmejevanje prostora ter za dve ločeni družinski hiši. Prostor, na katerem sta bili hiši zgrajeni, meri petnajst metrov v širino in trideset metrov v dolžino. Hiša N je oblikovana v obliki črke U, v sredini pa je dvorišče. Njena zunanjost je bela in prekrita s cementnim ometom. Na kletni ravni najdemo dva vhoda, enega za vsak rezidenčni element, na isti ravni pa je urejeno tudi parkirišče.

nhisa_dnevna.jpg

Notranjost hiš

Hiša A ima vhod v obliki tunela in  velikanska okna, v njej pa se menjajo svetli ter temni prostori. Vrt je prekrit z gramozom, prostor pa bi lahko uporabljali tudi kot galerijo. V drugem nadstropju najdemo studio s stropom, visokim štiri metre. Studio je zvočno izoliran in ima zaslone za zasenčitev ter projektor za predvajanje filmov. V najvišjem nadstropju je dnevna soba . V drugem nadstropju hiše B vse sobe gledajo proti dvorišču in imajo odprto, sproščujočo ter svetlo notranjost.

nhisa_kino.jpg

Celo strukturo odlikuje moderen, izčiščen, a hkrati praktičen dizajn, nenavadna oblika pa omogoča najboljši izkoristek prostora, ki je na voljo. Vabimo vas, da si več fotografij te nenavadne dvojne hiše ogledate v naši fotogaleriji.