Fuzija ladje in podvodne platforme

Koncepta se je domislil italijanski industrijski oblikovalec Michele Puzzolante, ki je mojstrovino zasnoval tako, da se samostojno vzdržuje, hkrati pa je izredno zmogljiva. Hotel so krstili s preprostim imenom Plavajoče solarno letovišče in je bil namenjen kot nekakšna fuzija ladje za križarjenje in podvodne platforme. S svojo zmogljivostjo šestih potnikov bo plovilo potovalo po svetu ob različnih rajskih obalah. Ta navigacijski užitek pa bo ponujal še dodatno poslastico, saj bodo v spodnjem delu plovila potniki lahko izkusili utrip divjih oblik morskega življenja.

solarno_podvodno.jpg

Plavajoče solarno letovišče bo imelo dvajset metrov dolgo palubo, ki bo imela raznolike prostorske namembnosti. Obširnih 110 kvadratnih metrov velik notranji prostor bo vključeval dve dvoposteljni in dve enoposteljni spalnici ter zasebne kopalnice, kuhinjo, jedilnico in dnevni prostor. Najpomembnejši del strukture bo opazovalni prostor, ki bo vgrajen v trup plovila.Ta podvodna platforma bo namenjena vpogledu v globoke skrivnosti nedoumljivega oceana.

solarno_spalnica.jpg

Sestava plovila bo energijsko učinkovita

Oblikovalec je razkril zelo malo tehničnih podrobnosti v zvezi s tem luksuznim plovilom. Vendar pa so znani nekateri strukturni vidiki, ki se nanašajo na  energijsko avtonomijo celega sistema. Tako bo bilo, na primer, Plavajoče solarno letovišče izdelano iz dveh plasti lesa balsa s steklenimi vlakni, ki bodo debela 15 milimetrov. Med tema plastema bo tridesetcentimetrsko območje vakuuma za boljšo izolacijo, kar bo zmanjšalo izgubo energije.

Plasti bodo tudi integrirane z elektrokemijskimi sončnimi celicami, tako na zunanji kot tudi na notranji strani. Ta dvojna tehnika bo omogočila, da se bo energija zbirala tako iz naravne sončne svetlobe kot tudi iz notranje umetne razsvetljave. Poleg tega je splošno sprejeto dejstvo, da so elektrokemijske sončne celice stroškovno bolj učinkovite in prilagodljive kot običajni fotovoltaični mehanizmi.

solarno_zgoraj.jpg

Plavajoče letovišče bo najbrž imelo precej enostaven pogonski sklop, ki ga bo napajala trajnostna energija. Dejstvo je tudi, da se bo moralo to nizkoemisivno plavajoče letovišče potovati le ob obalah ter se izogibati globljih delov morja.