Dobre strani vezanih lesenih plošč

Iz vezanih lesenih plošč najpogosteje izdelujejo montažne gradbene dele in pohištvo. Med glavne prednosti plošč iz vezanega lesa sodi njihova cena, saj lahko iz plošč izdelamo sedežno pohištvo, omare, police in še veliko drugih stvari – in to za precej manj stroškov, kot stane dražji masivni les. Pogosto so takšne plošče ravno tako močne kot masivni les, na voljo pa so v številih barvah in končnih izvedbah.

plosce_iz_vezanega_lesa_3.jpg

Ker so plošče sestavljene iz več plasti, je material trajnejši, kot na primer pri izdelkih, ki vsebujejo med plastmi plastične folije. Veliko ljudi se ploščam iz vezanega lesa izogiba zato, ker imajo sloves cenenega materiala. Vendar material ni nujno videti poceni, če ga uporabite pravilno, saj lahko na neopazen način nadomesti dražji les.

Pomanjkljivosti plošč iz vezanega lesa

Vezane plošče običajno prihajajo v standardnih velikostih in oblikah. Sicer so na razpolago v različnih debelinah, a to pomeni, da je skupaj zlepljenih več ali manj plasti, s čimer se spreminja tudi debelina plošč. Vezanih plošč ne smete sami tanjšati, ker jih boste tako trajno poškodovali ali uničili. Lahko naročite po meri plošče v isti velikosti in obliki kot drugi les, vendar so stroški previsoki.

plosce_iz_vezanega_lesa_22.jpg

Obenem so plošče bolj dovzetne do vlage in jih zato vremenski vplivi hitreje poškodujejo – če niso izdelane posebej za zunanjo uporabo, bodo v prisotnosti vlage propadle. Prav tako je potrebno redno vzdrževati in obnavljati zaščitni premaz in tesnjenje plošč, če jih uporabljate zunaj. Lepilo, ki drži posamezne sloje skupaj, je ravno tako lahko nevarno za okolje in zdravje. Zapomnite si, da ima laahko vsak stik vezanih lesenih plošč z vodo za posledico propadanje materiala.