Ta občutek dosežemo s pravilnim izborom prostora za spalnico in z dobrim položajem postelje ter ostalega pohištva.

Položaj spalnice

Spalnica naj se nahaja v bolj umirjenem delu stanovanja ali hiše. Idealno je, če je obrnjena proti vrtu in se nahaja v zgornjem nadstropju. Izogibati se je potrebno položaja nad kletjo, garažo, bazenom, kopalnico, kuhinjo ali vhodom. Priporoča se lega na vzhodu, tudi jugovzhodu, severu, zahodu in severovzhodu. Oblika naj bo kvadratna ali pravokotna. Ne priporoča se povezava kopalnice s spalnico, če že, naj bodo vrata med prostoroma vedno zaprta. Vrata spalnice naj ne bodo nasproti drugim vratom ali stopnišču, niti ne na koncu dolgega hodnika.

Položaj postelje

Idealen položaj postelje je diagonalno od vhodnih vrat, lahko tudi ob steni, na kateri so vrata v spalnico, a naj bodo čim dlje. Ne priporoča se, da se nahaja: pod oknom, med vrati in oknom, med vrati kopalnice in spalnice, ob steni z vodovodnimi inštalacijami. Oblika naj bo kvadratna ali pravokotna in izdelana naj bo iz naravnih materialov, npr. iz lesa. Vzglavje naj bo potisnjeno ob steno. Pri zakonski postelji naj bo dostop omogočen z obeh strani. Nad posteljo se ne priporočajo: poševni stropi, predvsem ne vidni leseni tramovi v mansardi, viseče omare, velike luči in police. Najbolje, da je postelja dvignjena od tal, da je pod njo dovolj prostora za kroženje zraka in energije. Shranjevanje predmetov pod posteljo ni zaželeno.

posteljafeng.jpg

Notranja oprema

Oprema spalnice mora biti minimalistična. Nizko pohištvo svetlih barv, brez ostrih kotov in z zaobljenimi robovi. Najbolj ustrezen material za talne obloge je les. Posteljno perilo in zavese naj bodo iz naravnih materialov. Stene spalnice naj bodo v pastelnih barvah, priporočajo pa se tudi krem, bež, roza, marelična, čokoladna, barve zemlje in malancane. Rastline niso zaželene, še posebno ne v neposredni bližini postelje. Če že, naj bodo samo okroglolistne. Za dekoracijo so lahko na stenah tudi slike, ampak le slike s partnerjem, poročne, moški ženska v objemu in podobno. Slike naj bodo v paru in naj vas spominjajo na lepa obdobja v vašem življenju. Spalnica ni prostor, v katerem naj bi imeli električne naprave. Če res ne gre drugače, naj bodo na steni nasproti postelje ali vsaj pol metra oddaljene od postelje.

Predvsem pa spalnica ne sme biti prostor za shranjevanje in pisarna. V njej naj ne bo prostora za delovno mizo z računalnikom, televizijo, telefon in knjižne police. Tudi predmeti, povezani z vodo, kot so npr. vodometi, akvariji, slike z vodno simboliko, se odsvetujejo. Zato je pomembno, da vse stvari, ki jih ne potrebujete redno odstranjujete.

http://pevc-arhitekti.si