Katere rastline so všeč čebelam?

Posadite lahko na primer različne sorte cvetlic, ki se jim čebele ne bodo mogle upreti. Čebelam je sicer všeč vse, kar cveti, še posebno pa jih privlačijo bela, rumena in modra barva. Svet sicer vidijo v drugačnih barvah kot mi, saj zaznavajo tudi ultravijolično svetlobo, ki jih vodi naravnost k nektarju.

341067_com_salvia_amd_bee.jpg

Polepšajte torej svoj vrt s cvetlicami v teh odtenkih, na primer s sončnicami, spominčicami, vijolicami, marjeticami ... Med rastlinami, nad katerimi so čebele še posebno navdušene, je na primer omamno dišeča sivka. Rade se pasejo tudi na salvijah ter nekaterih zeliščih, kot je na primer žajbelj.

beelavender07.jpg

Ko gre za obliko cvetov, so čebelam še posebno všeč rastline z velikimi zvončastimi cvetovi in spodnjim cvetnim listom, ki deluje kot pristajalna steza. Zakaj ne bi na vrt posadili še kakega drevesa? Poleg cvetličnega medu namreč poznamo še lipov, hojin, kostanjev, smrekov med… Ne glede na to, s katerimi rastlinami boste okrasili svoj vrt, pa se izogibajte pesticidov.

700_beehive.jpg

Na gostijo povabite še čmrlje in metulje

Tako čmrlji kot čebele radi zbirajo nektar v volčjem bobu. Ta tekne tudi metuljem. Nekatere ogrožene vrste v Ameriki se na primer hranijo zgolj z vrsto Lupinus perennis. Da se bo že na daleč videlo, da ste ljubitelj čebel, lahko svoj vrt polepšate tudi z manjšim starinskim čebeljim panjem.