Nevtralni teritorij

Čeprav se večini od vas najverjetneje ob omembi globalnega sloga opremljenega prostora pred očmi narišejo žive in drzne barve, pa lahko ta videz pričarate tudi z nevtralnimi barvami, denimo s posteljno prevleko z rjavobelimi vzorci, rustikalno nočno mizico, bogato okrašenimi zavesami in starinsko izrezljano omaro. Če se vam zdi prostor preveč monokromatski, dodajte še kakšen dekorativni kos v bolj umirjenem barvnem odtenku, denimo preprogo, ali pa na steno obesite okrasni krožnik, ki ste ga kupili na katerem izmed potovanj.

Živopisan prostor

Če ste pristaš barv, potem si dajte duška. Skupaj skombinirajte roza, rdečo, turkizno in rumeno barvo. Pri svetovljanskem globalnem stilu se vam namreč ni potrebno ozirati na ujemanje barv ali vzorcev in ravno mnogi menijo, da je prav v tem njegov čar.

Izstopajoč vzorec

Če imate minimalistično opremljeno dnevno sobo, pa ste ugotovili, da ste se je že malce naveličali, kupite kakšen ekstravaganten kos pohištva, denimo naslanjač ali zavese z azijskim, indijskim ali afriškim vzorcem − ali pa z njimi prevlecite obstoječe kose pohištva. Umetniška dela zamenjajte s plemenskimi maskami ali ogledalom oziroma umetninami, ki ste jih kupili na svojih potovanjih. Tako vam idej za pogovor ob obiskih nikoli ne bo zmanjkalo. Umetnine lahko razporedite po prostoru ali pa jih vse skupaj postavite na eno mesto. In ne skrbite – tudi tu ni pomembno, ali se med seboj ujemajo ali krešejo.

katelyn_james_turquoise_interior.jpg

Izstopajoč kos

Določeni kosi pohištva so tako zelo zanimivi, da si zaslužijo biti na vidnem mestu. Lahko jih tudi prebarvate s kakšno za notranjo opremo ne ravno običajno barvo, denimo sinje modro, in jih postavite ob steno, prebarvano z nevtralno barvo. Na steno obesite še kakšno umetnino s potovanj, običajne stole pa nadomestite s tradicionalnimi plemenskimi bobni.

Barve začimb

Tudi z barvami začimb boste dosegli želeni rezultat. Stene v barvi cimeta, rdeče paprike, kajenskega popra, muškatnega oreščka, koriandra ali cikorije vas bodo namreč avtomatsko popeljale na tropski otok ali v deževni pragozd. Prostor opremite z orientalsko preprogo, ki bo povezala barvo stene s sobo, in stolom iz tikovine ali javansko klopjo, na mizo ali polico pa položite lončevino iz Latinske Amerike.

orange_kids_bedroom_interior.jpg

Zunanji prostor

Na balkonu ali na terasi si pričarajte topel tropski vrt. Po tleh pogrnite živopisano preprogo, nanjo pa nanjo postavite tradicionalni stol z Balija in keramične azijske slone. Dodajte še nekaj cvetličnih korit z lončnicami po vaši izbiri. Če imate raje Latinsko Ameriko, stene balkona prebarvajte z živo barvo, dodajte robusten lesen stol, rastline pa položite v lončke iz rdeče opeke.

Poplava vzorcev

Kot že rečeno, vam pri globalnem stilu ni potrebno paziti na to, da se vzorci med sabo ujemajo. Na stol, prevlečen z rožastim vzorcem, lahko daste blazine s črtastim vzorcem, lahko pa isti vzorec skombinirate na več različnih načinov .

Več fotografij prostorov, opremljenih v svetovljanskem slogu, pa si oglejte tukaj.