''Pretekle raziskave so pokazale, da žalost in žalovanje lahko izzoveta vrsto negativnih fizičnih reakcij. Med drugim so opazne spremembe pri strjevanju krvi, krvnemu tlaku, ravni stresnih hormonov in ritmu srčnega utripa,'' je pojasnil dr. Sunil Shah. Vse to poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Britanski raziskovalci so pregledali zdravstvene dokumente 30 tisoč oseb, starih od 60 do 89 let, ki so med letoma 2005 in 2012 izgubili partnerja. Te so primerjali z 83 tisoč osebami enake starosti, katerih partnerji so še živi. Raziskovalci so ugotovili, da je tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap največje mesec dni po smrti partnerja. Tri mesece po smrti so bili uvrščeni v prvo skupino po stopnji tveganja izenačeni s tistimi v drugi skupini.

Ob izgubi partnerja mnogi pozabijo redno jemati svoja zdravila, se slabše prehranjujejo, morda tudi popijejo več alkohola ali pojedo več nezdrave prehrane, so kot sprožilce za težave navedli raziskovalci.

Njihove ugotovitve bi v prihodnje morali upoštevati zdravniki, ki bi tako hitreje opazili zdravstvene težave pri bolnikih, ki so izgubili partnerja.