Napočil je pust, še eden med prazniki, ko najprej kuhinje, nato mize, zatem pa še jedce razganja od tradicionalno mastnih, krepkih in vobče nezdravih jedil. Resda v tej rubriki neradi nagovarjamo k holesterolnim in silno kaloričnim jedem, ampak že stoletja menda velja sila preprosto pravilo, da mora biti pust pač masten okoli ust. Saj neustrašni kurenti ne bi mogli cele dneve tako divje skakati, če bi mulili samo zelenjavo in poleg ne bi spili ničesar krepkega. Udeleženci karnevalov, pa naj bodo nastopajoči ali le gledalci, se pač morajo podkrepiti. Tega ne vedo le na Ptuju in v drugih tipično karnevalskih krajih ter v Ribnici, kjer denimo mimoidočim delijo na svinjski masti pečena jajca na oko, da vseh klobas, krofov in ostalega sploh ne omenjamo. Navsezadnje beseda karneval pomeni »pustiti meso« (carne vale), enakega pomena je tudi naš pust ali mesopust, kakor so mu pravili nekoč. Po njem po tradiciji sledi post, zato si moramo po stari šegi „narediti nekoliko zaloge“. Ampak šalo na stran, kuhanje je kljub pustnim burkam resna zadeva! Če ne drugega, se bodo številni ljubitelji tradicije lotili priprave krofov, flancatov in podobnega. Vsak izkušen gospodinjec (gospodinja pa še zlasti) ima svoj najboljši recept za najlepše obroče okoli najmanj votlih krofov. Vseeno pa velja spomniti na zanesljivo in preverjeno ljudsko modrost, naj bodo okna in vrata dobro zaprta, naj bo enako vroče, pa bodo krofi imeli obroče! Morda še namig za drznejše – ste kdaj poskusili krofe z marmelado nadevati, še preden jih položite v vroče olje, kot to menda počno na Trojanah, v najbolj krofovskem kraju na sončni strani Alp, da aroma vroče marelične marmelade obogati celoten krof? En kolobar testa, žlička marmelade, pokrijemo z drugim kolobarjem testa, dobro zatisnemo in pustimo vzhajati. Le paziti moramo, da marmelade ni preveč, saj njena teža krofe bolj potopi v olje, kar pomeni manjše obroče … Morda vam pride prav kakšen od naslednjih receptov, vsi po vrsti so po trditvah tistih, ki so jih prispevali, najboljši na svetu.

Krhki flancati

Potrebujemo: 5 dl moke, 3 rumenjake, sok 1 limone, 6 žlic kisle smetane, ščep morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu.

Moko presejemo, potem pa vse sestavine zmešamo v gladko testo, ki ga pustimo počivati pol ure. Olje pristavimo in počasi segrejemo. Spočito testo tanko razvaljamo in narežemo oziroma oblikujemo v poljubne oblike. Tu lahko domišljiji pustimo proste roke. Oblikovano testo polagamo v olje, v katerem ga zlato rjavkasto ocvremo. Ocvrte flancate dobro odcedimo in ohladimo, nato jih potresem s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Krhki flancati drugače

Potrebujemo 500 g moke, 60 g masla, 8 rumenjakov, 40 g (mletega) sladkorja, strok vanilje, 1,2 dl kisle smetane, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko limonovega ali dve žlici pomarančnega soka, 4 žlice belega vina, 2 žlici ruma ali travarice, 2 ščepca morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip.

Moko presejemo na delovno površino in vanjo vmešamo na kosme narezano maslo, kislo smetano, rumenjake, sladkor, belo vino, olivno olje, rum, sol in postrgano sredico vaniljinega stroka. Na hitro zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in za eno uro potisnemo v hladilnik. Olje za cvrtje segrejemo. Testo z dlanjo nekoliko sploščimo, nato pa ne tenko (dva milimetra) razvaljamo. S kolescem narežemo pravokotnike, kvadrate in trikotnike ter v vsak lik posebej zarežemo po 2 ali 3 podolžne zareze, ki naj bodo 2 do 3 centimetre narazen. Vsak lik poljubno prepletemo ali zavijemo, potem pa po obeh straneh rumeno ocvremo v vročem olju. Ocvrte flancate dobro odcedimo in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašeni flancati

Potrebujemo: 600 g mehke moke, 400 g ostre moke, 80 g sladkorja, 1,5 dl olja, 3 dl mleka, 30 g masla, 3 jajca, 3 rumenjake, 40 g kvasa, 1 žličko ruma, lupino ekološko pridelane limone, 8 g morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu.

Za kvasec pristavimo mleko in ga segrejemo do mlačnega. V skodelici gladko razmešamo zdrobljen kvas, deciliter mlačnega mleka in pol decilitra mlačne vode. Dodamo po žličko sladkorja in moke ter še enkrat premešamo. Pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati 10 minut. Maslo pristavimo, počasi stopimo in ohladimo do mlačnega. Jajca in rumenjake rahlo razžvrkljamo. V večjo skledo presejemo moko. Dodamo sladkor, olje, stopljeno maslo, razžvrkljana jajca, mlačno mleko, ščepec ali dva soli in drobno nastrgano limonino lupino. Prilijemo še kvasec, nato pa vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Potresemo ga z moko, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo pol centimetra debelo in narežemo na manjše kvadrate ali pravokotnike, ki jih lahko po sredini enkrat ali dvakrat zarežemo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 10 do 20 minut, medtem pa olje pristavimo in segrejemo. Vzhajane krpice polagamo v vroče olje in jih ocvremo najprej po eni, potem pa še po drugi strani. Ocvrte s penovko pobiramo iz maščobe in polagamo na papirnate kuhinjske brisače, da se odcedijo. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Pustni krofi

Potrebujemo 1 kg moke, 150 g sladkorja, 8 jajc, 2,5 dl kisle smetane, 1 dl mleka, 50 g kvasa, 0,3 dl ruma, strok vanilje, 1 žlico limonovega soka, 1 ščepec morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip, marelično marmelado.

Mleko pristavimo in segrejemo do mlačnega, vanj nadrobimo kvas in pustimo vzhajati. Moko presejemo v večjo skledo. Dodamo rum, limonov sok in ščepec soli. V skledici stepemo kislo smetano, jajca in postrgano sredico vanilje. Nastalo kremo postopoma in izmenično s kvasom vlivamo k moki. Med tem neprestano mešamo s kuhalnico, nadaljujemo pa z električnim mešalnikom, da pripravimo rahlo, gladko testo, ki odstopa od posode. Pokrijemo ga s prtom in pustimo vzhajati 45 minut, nato ga predenemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo ga približno na dva centimetra debelo, potem pa z ustreznim modelom izrežemo krofe. Zlagamo jih na prt in pustimo vzhajati 15 minut. Vmes jih enkrat obrnemo. Tik pred koncem vzhajanja segrejemo olje na približno 140° C. V njem krofe po obeh straneh zlato rjavo ocvremo. Vroče ali ohlajene s pomočjo ustrezne brizgalke nadevamo z marmelado. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Miške

Potrebujemo 1 jajce, 1 žličko ruma, 1 lonček polnomastnega čvrstega jogurta, 150 g sladkorja v prahu, 200 g pšenične bele moke, 0,5 zavitka pecilnega praška, olje za cvrtje.

V skledo ubijemo jajce, dodamo rum in jogurt. Premešamo, dodamo sladkor v prahu, moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro zmešamo. V loncu segrejemo olje. S čajno žličko zajemamo testo in za oreh velike kroglice z drugo žličko polagamo v vroče olje. Kroglice zlato ocvremo, jih s penovko poberemo iz olja, zložimo na krožnik in posujemo s sladkorjem v prahu. Še okusneje je, če namesto sladkorja miške prelijemo z mešanico medu in zdrobljenih orehov ali mandljev ter potresemo s ščepcem cimeta.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)