Ocena moškega slaloma?

S prvim smučanjem Valenčiča sem bil zadovoljen, glede na njegove izkušnje pa sem pričakoval, da lahko napreduje do šestega mesta. Na olimpijskih igrah so cilji kolajne in uvrstitve od šestih do desetih mest. To mu žal ni uspelo.

Ocena celotne slovenske reprezentance brez Tine Maze?

Ilka Štuhec je bila pred igrami v nezavidljivem položaju, saj se še 16. januarja ni vedelo, ali bo zaradi artroskopije kolena sploh odpotovala v Soči. Z uvrstitvijo med smukaško deseterico je potrdila talent, če bi bila zdrava, pa bi bila lahko še boljša. Deseto mesto Maruše Ferk v superkombinaciji je soliden rezultat, čeprav smo imeli višje cilje. Ne morem pa biti zadovoljen z njenim superveleslalomom in smukom. Če sem povsem pošten, nisem najbolje poznal karakterjev teh punc. Maruša ima veliko volje, znanja pa ji manjka. Rojena je leta 1988 in ima možnosti, da naslednja štiri leta dosega boljše rezultate. Pri vsem skupaj opažam, da moramo več smučati tako kot drugi. Po urah. Kako bo z mano v prihodnosti, ne vem. Če bom funkcijo, ki jo imam, še opravljal, bo treba vse skupaj postaviti bistveno drugače. Od tekmovalcev do trenerskega štaba. Da se reče, da bomo delali za daljše obdobje. Letos nisem želel spreminjati dela, ker je bila olimpijska sezona, a sem se prepričal, da to ni to.

Alpsko smučanje brez Tine Maze, predvsem moški del, je bilo po našem videnju najslabša športna panoga v Sočiju. Kaj porečete na to?

Od vseh? Nisem se puščal v te analize. Uspeh na olimpijskih igrah zagotavlja načrtna pot, ne pa misel, da se bo morda kaj naredilo. Če je pot usmerjena k štiriletnemu obdobju in se je držiš, so lahko rezultati boljši.

Ko ste lani prevzeli mesto vodje panoge za alpsko smučanje, ste vedeli, kakšna je situacija. Glede na to, da niste veliko spreminjali trenerskih imen, se nam je zdelo, da se je tresla gora, rodila pa miš.

Se strinjam. Z mojim prihodom nismo veliko spreminjali reprezentanc. Ni vse, kar se je dogajalo v preteklosti, slabo. Verjel sem, da se bodo mlajši fantje in tudi punce zbudili ter da se bo začelo delati v pravi smeri. A se ni. Zakaj se ni? Ker ne znamo smučati tako kot drugi. Gibljemo se v začaranem krogu. Vsako leto izgubljamo sekundo do dve v mednarodnem merilu v mladinski konkurenci. Treba bo dobiti skupaj najboljše in jih dajati v ogenj.