Hokejisti Kanade ostajajo nesporni vladarji ledenih ploskev zadnjih let. V tretjem tisočletju so olimpijsko zlato odličje zgrešili le v Torinu 2006, najboljši pa so bili v Salt Lake Cityju leta 2002, Vancouvru leta 2010, včeraj pa so se v Sočiju brez večjih težav obdržali na vrhu. Ob Črnem morju so v velikem finalu, ki je bil tudi vrhunec iger, s perfekcijo odpravili Švedsko. Skandinavci so padli z neverjetno lahkoto – bilo je 3:0.

Kot v zlatih časih, so zapisali na uradni spletni strani lige NHL. »Brez drame, brez vroče zadnje minute, brez zlatega gola. Popolno,« so nadaljevali. Kanada je po izjemni seriji Sovjetske zveze s tremi zaporednimi naslovi med letoma 1984 in 1992 sploh prva reprezentanca, ki je ubranila olimpijsko lovoriko. Po letu 1952 je prvič osvojila zlato odličje na evropskem ledu, povrhu pa je ta dežela še najboljša v ženski hokejski konkurenci, saj so bile Kanadčanke prve na zadnjih treh olimpijskih igrah.

Kanada je v Sočiju zmagala na vseh šestih tekmah, potem ko je v predtekmovanju opravila z Norveško, Avstrijo in Finsko. V četrtfinalu so bili z 2:1 boljši od Latvije, v polfinalu pa so z 1:0 ugnali Združene države Amerike. Zanimivo, da jim je bilo v finalu še najlažje. Morda tudi zaradi afere, ki je dve uri pred tekmo pretresla švedski tabor. Zvezdniku Washingtona in enemu najpomembnejših mož v vrstah Švedske Nicklasu Bäckströmu so namreč prepovedali nastop, potem ko je padel na dopinškem testu. Švedi pravijo, da Bäckström ni jemal prepovedanih poživil, ampak le zdravila proti alergiji, ki jih uživa že vse življenje. »Zagotavljam vam, da nihče ne jemlje prepovedanih substanc. Zelo žalostno je, kar se je zgodilo,« je rekel švedski vratar Henrik Lundqvist, ki je v Sočiju kot edini branil vrata svoje države prav na vseh tekmah.

Kanadčani se s težavami v švedskem moštvu kajpak niso pretirano obremenjevali. Vratar Carey Price je bil eden glavnih junakov, ko je zaklenil vrata že na drugi tekmi zapored. »Soigralci so se izjemno postavili v obrambi in z enostavno igro odbijali švedske napade. Smo zelo vzhičeni in komaj čakamo, da se vrnemo v domovino,« je rekel Price. Kanada je na igrah podrla rekord po prejetih golih, saj so v njeni mreži pristali le trije ploščki, na drugi strani igrišča pa so zadeli sedemnajstkrat. Svojega prvenca v Sočiju se je na najpomembnejši tekmi včeraj veselil tudi Sidney Crosby, ki je Kanadi z zlatim golom zagotovil olimpijski vrh že pred štirimi leti v Vancouvru.