Despotoviču, ki se je na čelo Peka povzpel s položaja predsednika nadzornega sveta te družbe, je v sanacijskem procesu v veliko oporo, da ima družba več premoženja, kot znašajo njene obveznosti. Gre predvsem za številne prodajalne na območju držav nekdanje Jugoslavije, od katerih jih je družba v zadnjih mesecih nekaj že prodala, pridobljena sredstva pa namenila za zniževanje zadolženosti. Velik del obratnih sredstev za financiranje proizvodnega procesa pa je Peko pridobil s prodajo nakopičenih zalog oziroma obutve preteklih sezon.

Prihodki od prodaje Peka so se lani znižali za približno tretjino, na 8,1 milijona evrov. V precejšnji meri so padcu prihodkov botrovali pomanjkanje denarja za nakup materialov za izdelavo čevljev, ustavitev dela proizvodnje in blokirani transakcijski računi. Spomnimo, potem ko hrvaška družba Osimpex po dolgotrajnih pogajanjih ni želela prevzeti Peka, so se pojavljale celo ideje o stečaju družbe. Po prvih ocenah je Skupina Peko lani dosegla 23 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja padec za 35 odstotkov. Skupina Peko letos načrtuje ustvariti 30 milijonov evrov prihodkov in izdelati od 220.000 do 230.000 parov čevljev.

Veliko je družba spremenila tudi na prodajnem področju. Medtem ko se Peko umika iz večjih nakupovalnih središč, pri čemer je že zaprl prodajna mesta v Tušu in Leclercu, na podlagi franšize odpira nove prodajalne. Poleg 23 lastnih prodajaln je družbi v nekaj mesecih uspelo odpreti sedem franšiznih trgovin, do konca marca pa bo odprla še devet franšiznih prodajaln. Pri tem je Despotovič poudaril, da se v nekaterih prodajalnah prodaja izključno Pekova obutev.

Kljub finančnim težavam in grožnji o stečaju Peka se število zaposlenih lani ni bistveno znižalo. Medtem ko je matično podjetje skupaj s hčerinskim podjetjem v Sloveniji konec lanskega leta zaposlovalo 358 delavcev, je Skupina Peko zaposlovala 682 delavcev. sm