Zastor nad olimpijskimi igrami je padel v ledeni dvorani Bolšoj. Veliki finale hokejskega turnirja je postregel z bojem aktualnih svetovnih prvakov Švedov in branilcev olimpijske lovorike Kanadčanov; uspešnejši so bili slednji, ki so s prepričljivo predstavo premagali tekmece s 3:0, tako da so si priborili že deveto olimpijsko zlato, pred Sočijem so bili uspešni že v letih 1920, 1924, 1928, 1932, 1948, 1952, 2002 in 2006. Razočarani Švedi so ostajali pri dveh zlatih iz let 1994 in 2006, po novem pa imajo tri srebrne (1928, 1964, 2014).

Nevtralni navijači niso bili povsem navdušeni nad razpletom finala, saj so bili Švedi tokrat premalo konkurenčni za zares enakovreden spopad. Kanadčani so znali izkoristiti svoje prednosti, tudi razpoloženega vratarja Careyja Pricea, ubranil je vseh 24 strelov, medtem ko je njegov tekmec na švedski Henrik Lundqvist strani imel več dela (36 strelov), a bi pri vseh treh zadetkih lahko posredoval nekoliko bolje.

Crosby izbral pravi trenutek za edini gol v Sočiju

Kanadčani so si lahko oddahnili tudi, ker se je v pravem trenutku prebudil zvezdnik Sidney Crosby. Junak podaljška v finalu prejšnjih iger v Vancouvru v Sočiju ni blestel, a je v finalu poskrbel za drugi gol, ki je dokončno nagnil tehtnico na stran njegove ekipe. Za svoj zadetek je ukradel plošček tekmecem in po samostojnem prodoru matiral Lundqvista.

Za kanadsko vodstvo je v prvi tretjini poskrbel Jonathan Toews po natančni podaji Jeffa Carterja, pred tem je vsaka od ekip enkrat zadela še okvir vrat. V zadnjem delu so Švedi kolikor toliko enakovredno igrali samo do 50. minute, ko pa je Chris Kunitz po napaki švedske obrambe zadel za 3:0, je bilo finala pravzaprav že konec, saj so le še čakali na zadnjo sireno.

Kanada je prva reprezentanca z dvema zaporednima naslovoma po letih 1984 in 1988, ko je nekdanja Sovjetska zveza osvojila svoji zadnji zlati medalji. Pa še za en mejnik so poskrbeli Kanadčani, ki so doslej zadnji naslov na kateri od drugih celin kot v Severni Ameriki osvojili davnega leta 1952 v Oslu.

MVP Teemu Selänne

Po koncu olimpijskega turnirja so v vodstvu tekmovanja izbrali tudi najboljše posameznike in idealno moštvo iger. Najboljši vratar je Kanadčan Carey Price, najboljši branilec Šved Erik Karlsson, najboljši napadalec pa Američan Phil Kessel. Prestižno nagrado najkoristnejšega igralca so prisodili finskemu veteranu Teemuju Selänneju, v zvezdniško postavo pa so izbrali vratarja Henrika Lundqvista, branilca Erika Karlssona in Drewa Doughtyja ter napadalce Teemuja Selänneja, Phila Kessla in Mikaela Granlunda.