Matt, orel iz Arlberga, je nesporni zmagovalec včerajšnjega olimpijskega slaloma. Najhitrejši je bil že na prvi progi, na drugi, ki jo je zaradi zelo zahtevne postavitve hrvaškega trenerja Kostelića zaznamovalo zelo veliko napak in odstopov, pa je suvereno ubranil prednost in slavil zmago pred rojakom Marcelom Hirscherjem, ki si je neizmerno želel zlato.

Matt je s 34 leti in 319 dnevi postal najstarejši olimpijski zmagovalec v alpskem smučanju. Premagal je Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, ki je zadnje olimpijsko odličje, zlato v superveleslalomu v Torinu leta 2006, osvojil pri 34 letih in 169 dneh. Aamodtov rekord je v Sočiju tako padel dvakrat - podrl ga je tudi Bode Miller, ki je pri 36 letih in 127 dneh postal najstarejši alpski smučar z olimpijsko medaljo, ko je v superveleslalomu osvojil bron.

13 let po naslovu svetovnega prvaka dodal še olimpijskega

Matt je naslov olimpijskega prvaka osvojil 13 let po prvem naslovu svetovnega prvaka v slalomu - leta 2001 je bil najhitrejši v St. Antonu, leta 2007 je bil najhitrejši še na svetovnem prvenstvu v Aareju, medtem ko je bil lani v Schladmingu tretji. V Sočiju je nastopil šele na svojih drugih olimpijskih igrah; v Torinu leta 2006 slaloma ni dokončal.

"Vožnja je bila katastrofalna, ampak nekako sem jo izpeljal. Na olimpijskih igrah mi doslej ni šlo najbolje. Enkrat sem odstopil, enkrat sem bil poškodovan. Na svetovnih prvenstvih mi je šlo vedno dobro, hvala bogu tudi danes. Današnji razplet je neverjeten in predstavlja veliko olajšanje. Genialno. Na ogledu si zadnje tretjine proge nisem mogel natančno ogledati, saj je bil čas za ogled omejen," je dejal Matt, ki ne ve, ali bo v naslednji sezoni še tekmoval ali ne.

Hirsceh zaradi težke proge brutalno olajšan, a vseeno na robu solz

Svetovni prvak v slalomu in dobitnik malega kristalnega globusa v slalomski razvrstitvi, 24-letni Hirscher se je na drugo mesto povzpel z devetega po prvi vožnji. Ko je Matt prečkal ciljno črto, je bil vidno razočaran in na robu solz, na koncu pa je priznal, da je bil Matt zasluženo prvi.

Potem ko je po prvi vožnji za Mattom zaostajal 1,28 sekunde, je vedel, da bo zlato kolajno praktično nemogoče osvojiti. "Hvala bogu je postalo težje. Zdaj imamo zlato in srebro, zato sem brutalno olajšan. Ko sem videl postavitev Anteja Kostelića, sem imel od starta do cilja nasmešek na obrazu. Veseli me, da je bila druga vožnja tako selektivna, saj vendar iščemo olimpijske prvake. To ni šolska tekma. Mario se lahko zdaj zasluženo poslovi," je v smehu zaključil Hirscher.

Tudi Kristoffersen zadovoljen s selektivno postavitvijo

Kristoffersen je medtem postal najmlajši dobitnik olimpijske kolajne med smučarji. Na oder za zmagovalce se je povzpel s 15. mesta po prvi vožnji. "V prvi vožnji sem smučal slabo. S Kostelićem in drugo vožnjo je bilo nato res dobro. Zdaj imam v rokah bronasto medaljo, to je neverjetno. Pričakovanja niso bila prevelika. Sem sicer mlad, ampak to je smučanje, to počnem že 15 let," je povedal Norvežan.

Poraženci precej bolj jezni: Kostelić je idiot

A vsi s progo vendarle niso bili zadovoljni. Američan Ted Ligety, ki je v Sočiju osvojil zlato medaljo v veleslalomu, v slalomu pa je po šestem mestu na prvi progi v drugi vožnji odstopil, je Kostelićevo postavitev označil na nepravično in nešportno.

"Da na takšni podlagi postaviš takšno progo, je nešportno. Sam nisem bil med favoriti za medaljo, zato zame to ni preveč frustrirajoče. Ampak to so olimpijske igre, kjer naš šport pokažemo preostalemu svetu, in mislim, da nam s tem ne naredite nič dobrega, še posebej, če 12 od 30 fantov odstopi," je povedal štirikratni svetovni prvak.

Bes je vrel tudi iz Šveda Andreja Myhrerja, ki je bil po prvi vožnji drugi, v finalu pa je v lovu na odličje odstopil. »Kostelić je idiot. Ta proga je bila postavljena ekstremno in mislim, da bi moral FIS v prihodnje narediti nekaj glede tega, da se kaj takega ne bo ponovilo. Tako ne more iti več naprej,« je bil besen Myhrer, v graji finalni proge pa sta se mu pridružila tudi reprezentančni kolega Mattias Hargin in Jens Byggmark, ki sta postavitev hrvaškega trenerja označila za parodijo in dodala, da sta prekleto srečna, da Kostelića nekaj časa ne bosta videla.

Nič kaj skop z žaljivkami ni bil niti direktor francoske reprezentance Fabien Saguez: »To progo je postavil senilen in nesposoben človek. Takšna postavitev ne služi nikomur. Sem zelo razočaran in jezen.«

Ante Kostelić odgovarja: Hitreje, višje močneje

Kostelić se medtem brani očitkov o prezahtevni postavitvi. "Moto modernih olimpijskih iger je 'hitreje, višje, močneje'," je dejal vidno vznejevoljen Hrvat, ki je v Sočiju postavil že superkombinacijski slalom, na katerem je njegov sin Ivica osvojil srebro in družini Kostelić prismučal deseto olimpijsko medaljo. Že takrat je bil njegov oče tarča nekaterih kritik.

Njegova legendarna hčer Janica Kostelić je stopila v bran očetu: »To so olimpijske igre, ne pa otroško tekmovanje, zato je tu potrebno smučati tudi z glavo. Švedi so imeli vedno težave s progami, ki jih je postavil moj oče, zato bi bil že čas, da nehajo s pritoževanjem in rešijo problem na svoji strani. Morali bi biti jezni nase, ne pa na tistega, ki je postavil progo,« je dejala Janica.

Kostelića brani tudi FIS

Hrvaškega trenerja je v bran vzel tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze Fis Gian Franco Kasper.

"Ne, niti najmanj me ne čudi nekonvencionalna postavitev v drugi vožnji, kot si jo je zamislil Kostelić. Dobro poznam Kostelića in njegovo delo ter njegove postavitve, zato v bistvu ni bilo presenečenj. Čudi me le, da se je toliko tekmovalcev ujelo v past, očitno zato, ker pri ogledu niso bili dovolj pozorni," je dogajanje okoli domnevno sporne finalne vožnje pokomentiral prvi mož Fis Švicar Kasper.

"Zavedamo se, da so bile težave, ampak profesionalni športnik bi se moral znati soočati tudi s takšnimi najtežjimi izzivi ter skušati že vnaprej uvideti vse pasti in težave," je še dejal predsednik Fis Kasper, ki je prepričan, da je na slalomu zmagal najboljši, o čemer ni prav nobenega dvoma. Sicer pa je Kasper kritike pomiril z besedami, češ da se bo po koncu sezone najverjetneje poslovil Kostelićev sin Ivica, tako da se bo iz karavane umaknil tudi Ante.

Valenčič je vesel, da je preživel

Edini slovenski finalist Mitja Valenčič, ki bo ob koncu sezone sklenil tekmovalno pot, je poslednji olimpijski slalom sklenil na 11. mestu ter se v izjavah zahvaljeval, da je preživel: "Glede na to, kako nam jo je gospod Kostelić zagodel v drugi vožnji, sem vesel, da sem živ."