Deset kolajn je Tina Maze do včeraj osvojila na velikih tekmovanjih – treh svetovnih prvenstvih in dvojih olimpijskih igrah. V štirih disciplinah – pet na veleslalomih, po dve na superkombinaciji in superveleslalomu in eno na smuku. Manjkala ji je le še ena. Slalomska. Po fenomenalnih igrah si je tudi v disciplini, v kateri v tej sezoni ni našla pravega zavoja, priborila odlično izhodišče za naskok na kolajno, saj je bila po prvi progi tretja. Toda na drugi progi ni našla pravega ritma in z osmim mestom dosegla svojo najslabšo uvrstitev na olimpijskih igrah.

»Slalomski nastop mi preprečuje, da bi se sedajle veselila končnega olimpijskega izkupička. Slalom je na olimpijskih igrah potrdil, da mi stvari v tej disciplini ne stečejo. Potrebujem nekaj časa, da pozabim včerajšnji nastop,« je bila razočarana Tina Maze. »Utrujena sem. Bilo mi je težko. V takšnem položaju se je težko boriti. Na prvi progi mi je še nekako šlo, na drugi pa sem bila brez prave energije. Ko sem utrujena, niti nimam občutka, koliko dejansko napadam. S takšnim načinom pa je nemogoče dosegati uvrstitve, ki me zanimajo.« »Trenirala sem vsak dan, a se s slalomom preprosto nisem spoprijateljila. V tej sezoni sem v tej disciplini dosegla preveč razočaranj, uprizorila preveč slabih voženj, da mi je vse skupaj tako načelo samozavest, da ne znam smučati tako sproščeno kot lani. Mislim, da ni toliko problem v količini treninga. Problem je v tem, da mi manjkajo dobre tekme,« je bila sklepna ocena najboljše alpske smučarke 22. zimskih olimpijskih iger, ki bo imela danes dopoldan tiskovno konferenco v glavnem medijskem gorskem središču, na kateri bo potegnila črto pod olimpijskimi nastopi.

Mauro Pini se je zahvalil za sodelovanje

Vodja ekipe Andrea Massi in glavni trener Mauro Pinni sta pred novinarje stopila z dvignjeno glavo. Nekaj priokusa je sicer bilo v glasu Massija, ki je znan po tem, da si želi iz vsake tekme potegniti maksimum, toda dve zlati olimpijski kolajni sta dejstvi, s katerima je preprosto moral biti zadovoljen. »Strinjam se z vami, da je Tina na prvi progi uprizorila najboljši slalomski napad v sezoni. A tudi v tej vožnji je bilo precej rezerv, saj si je slabih sedem desetink zaostanka priborila v prvih 20 sekundah, v nadaljevanju pa je bila celo hitrejša od Mikaele Shiffrin. V drugem nastopu je bila znova zadržana. Ne vem, kaj je bilo. Ne glede na včerajšnji nastop moramo gledati na olimpijske igre kot celoto. Morate vedeti, da je Tina na olimpijskem prizorišču v skoraj treh tednih počivala le en dan. Vsi dnevi so bili zelo naporni, opravljeni na zelo visoki ravni. Te olimpijske igre je v celoti izpeljala odlično in mislim, da je zasluženo najboljša alpska smučarka olimpijskih iger,« se je poklonil svoji partnerici Andrea Massi. »Skušajte pozabiti Tinin drugi slalomski nastop. Dobra je, da je pri 30 letih zdržala te napore. Če sem pričakoval, da bo Tina v Sočiju osvojila dve zlati kolajni? Eno sem pričakoval, dveh ne. Čeprav je s Tino vedno vse možno. Tudi zmagati v slalomu. Najbolj me je fascinirala Tinina zmaga v smuku, ki bo ostala v analih kot prva, ki sta si jo v olimpijski zgodovini delili dve tekmovalki. Če bi se odločil osebno, pa mi več pomeni veleslalomska zmaga. To je dosegla res na veličasten način in svetu pokazala, katera je najboljša tekmovalka v osnovni disciplini.«

Mauro Pini je najprej vsem novinarjem segel v roke in se zahvalil za olimpijsko sodelovanje. »Tina je naredila največ, kar je bila v tem trenutku sposobna. Zlate kolajne vzamejo ogromno energije in težko je spet čez dva ali tri dni napasti. Mislim, da bi bila Tina v slalomu precej nevarnejša, če bi imeli še dva dni časa za trening. Zdaj bom osebno potreboval nekaj časa, da bom dojel, kako uspešne olimpijske igre so za nami. Bilo je zelo čustveno, neverjetno, nepozabno. Užitek je bil opazovati Tino, kako raste iz dneva v dan,« je kratko in jedrnato opisal olimpijsko dogajanje Mauro Pini ter dejal, da komaj čaka na naslednje prizorišče svetovnega pokala. Prihodnji konec tedna se bodo namreč najboljše svetovne alpske smučarke pomerile v njegovi domovini Švici. Dejal je, da bo lepo priti na prenovljeno progo v Crans Montani kot trener olimpijske prvakinje.

Mikaela Shiffrin: Lahko sem tudi mlada Tina Maze, če želite

Smučarski svet se je na slalomu vnovič poklonil neverjetni ameriški najstnici Mikaeli Shiffrin, ki je lanskemu naslovu svetovne slalomske prvakinje dodala še olimpijski naslov. »Težko vam odgovorim, koliko se mi bo spremenilo življenje. Obljubim vam lahko le to, da se bom borila še naprej,« je na eno številnih vprašanj na tiskovni konferenci odgovorila olimpijska slalomska prvakinja. Na zmagovalnem odru sta ji delali družbo Avstrijki Marlies Schild, ki je osvojila že svojo tretjo srebrno olimpijsko kolajno, in Kathrin Zettel. »Zelo sem bila razočarana nad prvim nastopom (bila je šesta – op. p.). Morala sem spremeniti mišljenje, kar je bilo težko. Drugi nastop mi je uspel zelo dobro, toda kaj več kot drugo mesto sem zapravila na prvi progi. Zato sem lahko z izkupičkom zadovoljna. Počutim se, kot da sem osvojila srebrno kolajno, ne izgubila zlato. Žal bo ta sen v moji karieri ostal neizpolnjen,« je povedala Marlies Schild.

»Vrstni redi najboljših tekmovalk v alpskem smučanju me niso niti najmanj presenetili. Za slalom bi se priklonil Mikaeli Shiffrin, mladi Tini Maze. Vsaka ji čast. Tudi zadnji udarec Marlies Schild je bil zelo dober, da mu je bila kos le Američanka. Anna Fenninger je dokazala, da je smučarka prihodnosti, Maria Höfl Riesch pa, da je tekmovalka za velike tekme,« je na kratko olimpijske nastope ocenil Andrea Massi. »V zadnjih letih sem slišala veliko imen, s katerimi so me primerjali. Vsa med njimi so bila največja. Največkrat sem slišala, da sem naslednica Lindsey Vonn. Lahko sem tudi Tine Maze, če želite. Primerjave z najboljšimi mi godijo. Sicer pa se bom potrudila, da bom kar Mikaela Shiffrin,« je na Massijevo pohvalo odgovorila najboljša slalomistka.

Druga Slovenka na startu Maruša Ferk s prikazanim slalomom ni navdušila. Zasedla je 19. mesto, po prihodu v cilj pa je mahala z rokami, da bi predramila zaspano publiko. Včeraj je bilo namreč ozračje na prizorišču od vseh petih ženskih tekem najslabše doslej, saj so bile tribune napol prazne. »Vedela sem, da me čaka težka tekma. Na prvi progi zaradi višje startne številke nisem mogla preveč napasti, na drugi progi pa sem pokazala eno svojih najboljših slalomskih voženj. Vesela sem bila, da sem končno prevzela vodstvo. Občutki na vodilnem položaju so bili lepi, četudi so trajali le kakšno minuto. V zadnjih treh tednih sem doživela veliko in se mi zdi, da sem na olimpijskih igrah že dva meseca. Doživela sem vse možne spremembe vremena, bila vmes bolna. Svojih priložnosti nisem najbolje izkoristila. Mislim predvsem na smuk in superveleslalom,« je svoje nastope in olimpijsko doživetje opisala Maruša Ferk. Na startni listi je bila napisana tudi tretja Slovenka, a se je Katarina Lavtar zaradi slabega počutja nastopu odpovedala.