»Sporen je spodnji del hlač od kolena navzdol, ki so bila pri Francozih oblikovana podobno kot pri hitrostnem drsanju. Oblikovali so jih v zakrilca, v pravilih pa piše, da morajo hlače prosto padati tako, da je predpisana guba debela štiri centimetre,« je pojasnil glavni trener reprezentance za prosti slog Primož Vrhovnik. Na nepravilno opremo so najprej opozorili Kanadčani, potem ko so si temeljito ogledali posnetek. Francozi naj bi s prirejanjem opreme zmanjšali upor in s tem dosegli večjo hitrost. Kanadčani so bili posebej pozorni, saj je bil Brady Leman četrti v velikem finalu, potem pa so pritožbo v četrtek zvečer napisali še Rusi (peti Igor Korotkov) in Slovenci (šesti Filip Flisar) in še nekatere reprezentance. V primeru, da bi bili pritožbi ugodeno, bi kolajne osvojili tekmovalci, ki so zasedli četrto, peto in šesto mesto, kar pomeni, da bi do brona prišel tudi Filip Flisar.

Kolajne so bile v Sočiju podeljene že v četrtek zvečer in bodo v lasti treh Francozov ostale vsaj še nekaj časa. Pritožbo bo zdaj obravnavala Mednarodna smučarska zveza (FIS), vse skupaj lahko pride celo pred Mednarodno častno razsodišče (CAS). To pomeni, da se primer lahko vleče še nekaj mesecev. Glede na vpliv Francozov v mednarodnih smučarskih krogih je neuradno slišati, da so možnosti, da bi Flisar prišel do kolajne, bolj teoretične kot praktične, torej dejansko skoraj ničelne. Tudi francoski novinarski kolega iz agencije AFP je ob omembi pritožbe le odmahnil z roko.

Medtem se je Flisar po hudem padcu v polfinalu včeraj zjutraj zbudil v hudih bolečinah. Zdravniški pregled je pokazal, da nima nič zlomljena, čeprav so bolečine v predelu reber zelo hude, za nameček je utrpel še blažji pretres možganov. V sobi v olimpijski vasi ga redno obiskuje zdravnik. Flisar je znan kot športnik z visokim pragom bolečine, saj je do šestega mesta prišel po padcu v polfinalu. Če pravi, da ga boli, vse skupaj resnično ni nedolžno. Flisar niti ni znal dobro pojasniti, zakaj je prišlo do padca na glavo, ob katerem je dobil močan udarec pod rebra. Kot vse kaže, je do ponedeljka zvečer, ko se bo v domovino vrnil zadnji del slovenske olimpijske reprezentance, dovolj časa, da Flisar okreva v tolikšni meri, da bo lahko sedel na posebno letalo iz Sočija v Ljubljano.

Tudi na včerajšnji tekmi žensk v smučarskem krosu je bilko nekaj grdih padcev. Nemško tekmovalko Anne Woerner in Čilenko Stephanie Joffrox so s proge odpeljali na nosilih. Že minuli teden je na treningu padla Rusinja Maria Komisarova in si zlomila dvanajsto prsno vretence. Operacija je trajala šest ur, vstavili so ji osteosintetski material za stabilizacijo hrbtenice. Trenutno nadaljuje okrevanje na kliniki v Nemčiji. Lahko bi celo ostala hroma. Ruski športni minister Viatlij Mutko je zatrdil, da bo vse stroške zdravljenja krila država. jo