Opozorila se nanašajo na pivsko igro Neknominate, ki od udeležencev zahteva pitje alkohola v povezavi z različnimi nalogami. Igra izvira iz Velike Britanije, kjer je med udeleženci doslej terjala že najmanj pet smrtnih žrtev. Poleg prevelikih količin zaužitega alkohola je v enem primeru smrti botroval tudi nepremišljen skok v deročo reko, so zapisali v Centru za varnejši internet SAFE-SI.

V zadnjih tednih se je igra pojavila tudi med slovenskimi uporabniki - po poročanju medijev najprej na Koroškem, kjer se je sicer razširila nekoliko blažja različica. Ta posameznike spodbuja, da se posnamejo med pitjem piva, video objavijo na družbenih omrežjih, nato pa k podobnim podvigom spodbujajo še svoje prijatelje.

Na nevarnosti takšnih podvigov opozarjajo tudi pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer poudarjajo, da ima lahko pitje alkohola zelo resne posledice. Ob tem mladim kot tudi odraslim svetujejo, da se v tovrstne igre ne vključujejo in jih ne spodbujajo.

Zdravstvene institucije sicer ne zaznavajo primerov, ki bi bili povezani z omenjeno pivsko igro, prav tako ne policija, kjer tudi nimajo informacij o prisotnosti te igre pri nas.

Igra se najpogosteje širi prek družbenega omrežja Facebook, kjer so po prvih smrtnih žrtvah v Veliki Britaniji zapisali, da obsojajo "škodljive vsebine", vendar pa igre na splošno niso obsodili. Za izbris spornih vsebin se tako odločajo od primera do primera.

So pa k brisanju vsebin z družbenih omrežji pozvali v Ženski zvezi NSi, kjer javne organe in institucije pozivajo, naj odstranijo oziroma prijavijo škodljive vsebine.

Od ministra za izobraževanje, znanost in šport, ministra za zdravje, predstavnikov urada za mladino, varuha človekov pravic in drugih pristojnih pa pričakujejo, da z "jasno besedo obsodijo početje, h kateremu vabi omenjena igra".