Reprezentanci Kanade in ZDA sta prikazali všečen hokej z veliko streli na obeh straneh (37:31 v korist Kanadčanov), v glavnih vlogah pa sta bila tokrat oba vratarja. Kanadski Carey Price je celo ostal nepremagan, Američanom pa ni pomagala odlična predstava Jonathana Quicka, soigralca Anžeta Kopitarja pri losangeleških kraljih. Strelec edinega gola na tekmi, ki je branilce naslova olimpijskih prvakov iz Vancouvra popeljal v finale, je bil v 22. minuti Jamie Benn, ki je po strelu Jayja Bouwmeesteja plošček spretno preusmeril v gol.

Švedi za gol boljši od sosedov

Švedi, olimpijski prvaki iz leta 2006 in aktualni svetovni prvaki, so prišli do velikega finala turnirja v Sočiju. Finci, bronasti iz Vancouvra 2010, pa so ostali brez priložnosti za svoje prvo olimpijsko zlato in bodo lahko le skušali ponoviti uspeh iz Kanade.

Finci so morali v ponovitvi olimpijskega finala 2006 tokrat zaigrati brez prvega vratarja Tukke Raska, ki je zbolel, med vratnici je stopil Kari Lehtonen. Začetek dvoboja je bil izenačen in tudi nekoliko previden, nobena od ekip pa ni želela tvegati preveč. Finci pa so imeli priložnost ob igri z dvema igralcema več ob koncu uvodne tretjine, a niso ogrozili Henrika Lundqvista.

Nekoliko bolj živahno je bilo nadaljevanje. Prvi so povedli Finci, potem ko je Olli Jokinen ušel švedski obrambi in s strelom iz skoraj mrtvega kota ugnal vratarja. A finsko veselje je bilo kratko, saj so njihovi tekmeci izenačili že pet minut pozneje. Odločilna za razplet polfinala pa je bila 37. minuta, ko je najbolj nevaren branilec na igrah, Erik Karlsson, za že svoj četrti gol v Sočiju z močnim strelom od daleč presenetil Lehtonena, ki mu je plošček prek roke ušel v gol. Pred koncem tretjine pa so Švedi zadeli še prečko.

V zadnji tretjini ni bilo več golov, čeprav so Finci pritiskali, Švedi pa občasno izkoriščali več prostora v njihovi obrambi za protinapade. Niti zadnja minuta z igralcem več Finski ni pomagala, Švedi pa so se uvrstili v finale, kjer bodo imeli priložnost za tretje zlato po letih 1994 in 2006.