"Doslej smo dobili pritožbe iz petih od skupno 23 okrožij Tokia, vendar še ne vemo natančno, koliko knjižnic je prizadetih," je povedal predsednik sveta Satomi Murata. "Ne vemo, zakaj se je to zgodilo, ne kdo je to storil," je dodal.

V okrožju Šinjuku so vandali poškodovali 39 knjig v treh knjižnicah. Kot je povedal Kaori Šiba, vodja arhiva centralne knjižnice, so iz vsake iztrgali deset do 20 strani, zato niso več uporabne.

V okrožju Suginami so poškodovali 119 knjig v 11 od skupno 13 knjižnicah. Kaj takšnega se po besedah namestnik direktorja osrednje knjižnice Tošihire Obajašija še ni zgodilo. "V naši knjižnici so uničili vse knjige s ključno besedo Ana Frank, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Organizacija Simon Wiesenthal s sedežem v ZDA, ki se bori za pravice Judov, je incident ostro obsodila in pozvala k preiskavi. Predstavnik centra Abraham Cooper je ocenil, da geografski položaj teh dogodkov nakazuje, da je šlo za organizirano dejanje, s katerim bi očrnili spomin na najbolj slavnega od poldrugega milijona judovskih otrok, ki so jih nacisti umorili med holokavstom.

Dnevnik, ki ga je judovska deklica napisala med skrivanjem v Amsterdamu, je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) leta 2009 uvrstila na seznam Spomin sveta.