Do včeraj v Planino pripeljanih 5500 vreč

"Tekom četrtka je bilo na terenu na območju Planine prisotnih 15 gasilcev in 16 ostalih članov PGD Planina ter 25 pripadnikov Slovenske vojske, pomagali pa so tudi krajani Planine," je povedal predsednik GZ Postojna Marko Simšič. Vojaki so nudili pomoč pri polnjenju protipoplavnih vreč ter jih skupaj z gasilci in krajani nameščali na posameznih mestih.

Po podatkih Simšiča je do včeraj v Planino pripeljanih 5500 vreč in večina od njih je bila že napolnjena. Povedal je tudi, da so prebivalci Planine morali zapustiti 11 hiš, še štiri so ogrožene do te mere, da bo izselitev verjetno potrebna v prihodnjih dneh. Trenutno voda povzroča težave 30 objektom. Potencialno ogroženih je dodatnih 20 objektov.

Voda še kar narašča

Gladina vode na Planinskem polju je v 24 ura,h od 19. ure v sredo do 19. ure v četrtek, narasla za 25 centimetrov. "Glede na vremensko napoved lahko do konca tedna pričakujemo nadaljevanje naraščanja gladine vode," opozarja Simšič in dodaja: "Sicer pa je v Planini svojo prisotnost okrepila tudi policija, ki izvaja stalne obhode. Prav tako so bili danes v Planini prisotni uslužbenci Medobčinskega inšpektorata."

Na nogah je tudi krajevna skupnost, ki je danes preko Občine Postojna poskrbela za reden odvoz smeti v Planini, poskrbeli so tudi za praznjenje greznic v objektih, ki bi jih voda lahko dosegla. Simšič je znova opozoril, naj tisti, ki v Planino prihajajo "na foto safari", s svojim početjem ne ovirajo domačinov in pripadnikov interventnih služb ter s svojim vozili ne ovirajo prometa.

Danes bo po podatkih Simšiča na terenu 15 gasilcev ter 25 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo pomagali polniti protipoplavne vreče in jih pomagali nameščati na mesta, kjer je to še smiselno.

S podvodno kamero 13 metrov globoko

Kot je zapisano na spletnih straneh občine Logatec, se je v četrtek popoldne ekipa Reševalne enote na vodi in iz vode Civilne zaščite Cerknica odpravila s čolnom v bližino Putickovih štirn. V ekipi je bil tudi jamski potapljač in snemalec, ki je s čolna preko droga in žic v 13 metrsko globino vodil podvodno kamero. Podvodno kamero so uspeli spustiti 13 metrov globoko. Vidljivost je bila okoli pet metrov.

Kakšno je stanje na vrhu mrež, ki prekrivajo štirni, bodo po temeljitem pregledu posnetka, izvedeli predvidoma danes. V prihodnjih dneh, ko bo vreme bolj naklonjeno, namerava ekipa podvodno kamero spustiti v globino še enkrat, so še zapisali.

Občina Logatec je objavila tudi približne ocene dviga gladine. Po napovedih naj bi od danes do sobote v 24 urah padlo od 15 do 20 litrov dežja na kvadratni meter. Pričakovana ocena dviga gladine vode na Planinskem polju od danes do ponedeljka je tako nekje od 20 do 40 centimetrov. Ocene dviga gladine vode so začasne in se lahko med dogodkom spremenijo, pravijo na Občini Logatec.