Poškodba Roberta Kranjca je bila šok za celotno skakalno zasedbo.

Da. Pustila je posledice. Mene je vse skupaj prizadelo. Robi mi je vseskozi govoril, da mora biti v Sočiju v vrhunski formi, in je tudi bil. Na srednji skakalnici ni še nikoli skakal tako dobro kot tukaj na treningu. Le redki tekmovalci, pri nas morda Prevc in Tepeš, ki sta ekstremna, bi tekmoval s tako hudo poškodbo kolena. Zavedal se je, da bi imeli na ekipni tekmi brez njega veliko luknjo. Težava je bila v porušenih občutkih, ker je skakal s hudimi bolečinami in opornico. Boril se je, vendar se je porušila tehnika.

Kaj ima Prevc, kar nimajo tekmeci, da je šampion?

Je zelo umirjen. Pred velikimi tekmovanjem ni živčen. Ima poseben ritem priprave, ki ga poznamo že od takrat, ko sva ga z Janusom vodila po tekmah celinskega pokala. Potrebuje več časa za aktivacijo mišic, daljše ogrevanje, poskusno serijo. Navadil nas je, da kakovost izvedbe stopnjuje iz skoka v skok, zato je bila velika škoda, ker pred tekmo na veliki skakalnici ni bilo poskusnega skoka. Če bi ga imel, morda Stoch ne bi bil dvakratni olimpijski prvak. Iz skoka v skok z izjemnim občutkom dodaja moč in tehnično popolne skoke doseže prav na tekmi.

Vsi šampioni so posebneži. Ali je težko voditi Prevca?

Ne. Je zelo odprt za ideje, hitro razume, kaj mu poveš. Zelo je dovzeten za korekcije v tehniki, ki jih moraš uvajati postopoma v povezavi z eksplozivnostjo.

Za Prevca je značilno, da potrebuje dalj časa, da ujame tekmovalni ritem.

Poleti nikoli ne skače briljantno, ima tudi kakšen kilogram preveč. Poleti je veliko treninga kondicije, pred zimo se vse sestavi v pravo celoto. Bolje se znajde na snegu in ledu kot na plastiki oziroma keramiki.

Čaka vas zanimivo nadaljevanje sezone s skandinavsko turnejo, svetovnim prvenstvom v poletih v Harrachovu in finalom v Planici.

Imamo možnosti za zmago v pokalu narodov, saj je prednost Avstrije in Nemčije majhna. Glede na predstave Prevca tli upanje, da bi osvojil veliki kristalni globus, saj je Stoch premagljiv.

Kje so meje slovenske reprezentance?

Nismo na vrhu. Čaka nas še veliko trdega dela. Hitro greš lahko tudi navzdol s poškodbami in skrhano formo.

Trenerska ekipa Janus, Nejc Frank in vi bolj stavi na prakso kot znanstveni pristop.

S teorijo nismo slabo podkovani, imamo izobrazbo, dodana vrednost k razvoju eksplozivne moči je atletski trener Matjaž Polak, v veliki meri pa delamo na izkušnjah, iz prakse. Ko sem poslušal izkušene trenerje Filipa Gartnerja in Andreo Massija, sem dobil potrditev, da delam prav, ko se zanašam tudi na občutke. Šport je živa stvar, ne moreš trenirati na daljavo in stalno izvajati meritve. Skozi trening vsak dan vidiš, kako se spreminja telo tekmovalca. jo