Osrednja tarča včerajšnje kriminalistične preiskave je bil dolgoletni župan Zavrča in eden najbogatejših Slovencev Miran Vuk. Zaradi domnevne davčne utaje pri poslovanju uspešnega podjetja RM Vuk iz Ptuja in zatem še poskusa skrivanja premoženja pred zasegom naj bi se pod drobnogledom znašlo tudi več članov njegove družine.

V hišnih preiskavah po vsej državi, ki so jih usmerjali na specializiranem državnem tožilstvu, so zbirali dokaze, ki bi utemeljili sum storitve več kot 30 kaznivih dejanj poslovne goljufije in velike tatvine. Osumljenih je pet fizičnih oseb. Grozi jim deset let oziroma osem let zaporne kazni. Za koga gre, na policiji niso razkrili. Neuradno gre za Vuka, ki se je včeraj mudil na Poljskem, in njegovo soprogo, sina in še enega člana družine Vuk, ki naj bi jih policisti za kratek čas celo priprli. Zadnji od osumljenih naj bi bil razvpiti davčni svetovalec Rok Snežič, ki je doktoriral iz davčnih utaj.

Dvignili 17 milijonov evrov gotovine

Po informacijah s policije so na Davčni upravi RS (Durs) imeli na voljo podatke, da so osumljene osebe v preteklosti opravile za več kot 17 milijonov evrov gotovinskih dvigov z računov podjetij, ki imajo sedež v državah EU in zunaj nje. Ko so odkrili, da jim je prišla na sled davkarija in da proti njim vodi inšpekcijski nadzor, so svoje premoženje začeli obremenjevati s hipotekami. Vse s ciljem, da bi se izognili plačilu najmanj 200.000 evrov davščin. Pri tem početju so odločilno prispevali davčni svetovalci, ki naj bi osumljenim predlagali, kako zaščititi premoženje pred državo.

Kot smo izvedeli, so na Dursu med drugim pregledovali pretekle finance Mirana Vuka in njegovega brata Romana Vuka, sicer direktorja podjetja RM Vuk in predsednika nogometnega prvoligaša NK Zavrč. Iz dokumenta, ki smo ga pridobili v uredništvu Dnevnika, je razvidno, da so župana Zavrča sumili, da je v letih od 2005 do 2007 plačal premalo dohodnine. Po pregledu se je izkazalo, da bi moral plačati kar okoli 670.000 evrov dodatnega davka. Ker so vedeli, da ima Miran Vuk na večini nepremičnin, med drugim na vili v predmestju Ptuja in veliki kmetiji na bližnjem Turškem vrhu, že vknjižene hipoteke, so sprožili postopke zavarovanja morebitnega odmerjenega davka. Vendar so bili prepozni.

S hipotekami zavarovali premoženje

Na Vukovi vili in kmetiji na Turškem vrhu se je pol leta pred Dursom vpisalo podjetje Ayiaco Holdings Limited s sedežem na Cipru. Z vknjižbo hipoteke je zavarovalo domnevno 600.000 evrov visoko terjatev. Gre za isto podjetje, na katerega je družina Vuk aprila lani prenesla lastništvo podjetja RM Vuk. Pred tem sta ga neposredno obvladovala brata Vuk. Durs se je v začetku lanskega leta lotil tudi nepremičnin Romana Vuka, vendar jih je ta že pred tem zaščitil z razvpitim zemljiškim dolgom, ki so ga zaradi domnevnih zlorab nedavno ukinili. Zemljiške dolgove najdemo tudi na nepremičninah drugih članov družine Vuk.