Koordinatorka Hiše Sadeži družbe Žalec Barbara Lužar je pojasnila, da bodo obiskovalcem ponudili najrazličnejše delavnice. Mladi in tisti malo starejši se bodo lahko preizkusili v kuharskih ali računalniških delavnicah, se pogovarjali o zdravem življenju in staranju, oblikovali skupine za samopomoč, si pomagali pri učenju, telovadili, šivali in med drugim uživali v potopisnih predavanjih. Dobrodošli so tudi tisti, ki bi radi kot prostovoljci vodili medgeneracijske delavnice o zeliščarstvu, izdelovanju lesenih ali glinenih izdelkov, računalništvu in podobno.

Tako se je denimo novinarka Jasna Rode Nikolčič že ponudila, da bo vodila delavnice komunikacije med generacijami, socialna delavka Kristina Kveder bo predavala o preprečevanju padcev v starosti, Društvo kmečkih žena in deklet iz Trbovelj pa bo prikazalo, kako se spečejo dobri medenjaki in kako se izdelajo rože iz krep papirja. Župan Janko Kos si želi, da bi medgeneracijsko središče Žalčani vzeli za svojega in da bi se pod njegovo streho znali povezati predstavniki različnih društev in ustanov. S tem je mislil predvsem na Ljudsko univerzo Žalec, razvojne agencije, Zvezo društev upokojencev in različna druga društva, ki so za svoje člane že doslej organizirali različne prireditve.

Slovenska filantropija, ki se že dvajset let aktivno odziva na družbene probleme, spodbuja in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje in med drugim pomaga ogroženim, je prvo Hišo Sadeži družbe odprla leta 2008 v Murski Soboti. Projekt je prerasel lokalni okvir in postal vodilni na področju medgeneracijskega sodelovanja na regionalni ravni. Takšne hiše je kasneje odprla tudi v Vipavi in Črnomlju. Lani je projekt prijavila za nagrado Socialne inovacije na področju staranja, ki jo podeljuje Fundacija kralja Baudoina. mg