Sinoči se je v Cankarjevem domu odprla razstava nagrajenih in izbranih fotografij natečaja Fotografija leta 2014, ki ga je že dvajsetič pripravila revija za kulturo Emzin. Od skupno 271 fotografskih serij, ki so prišle na letošnji razpis, je mednarodna žirija v ožji izbor izbrala 31 fotografskih serij 27 avtorjev, nagrajene pa so bile najboljše štiri.

Natančno premišljena zasnova

Žirijo so sestavljali fotoreporter Darko Bandić, likovna urednica revije Emzin Metka Dariš, fotografa Peter Granser in Evžen Sobek ter kustos in muzejski svetnik Sarival Sosič. »Po odločitvi članov žirije nagrajene serije odlikuje dovršenost vsake posamezne fotografije in serije kot celote. Serije, ki so se uvrstile v ožji izbor, pa vsebujejo eno ali več izjemnih fotografij, medtem ko umetniška vrednost serije kot celote ne prepriča,« sta zapisala vodji natečaja Jasna Rackov in David Tošik. Od včerajšnjega odprtja, na katerem so bili razglašeni tudi nagrajenci, so na razstavi v prvem preddverju Cankarjevega doma predstavljene celotne serije fotografij nagrajencev ter posamezni izbori fotografij ali pa celotne serije avtorjev iz ožjega izbora.

S serijo Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo, sestavljeno iz petih fotografskih podob gejevskih aktivistov v Ugandi, je prvo nagrado na področju avtorske fotografije prejel Tadej Žnidarčič. S serijo je po mnenju žirije izkazal natančno premišljen, izpeljan in fotografsko izčiščen likovni in vsebinski koncept. V vsakem diptihu sta dva portreta istega upodobljenca – eden iz časa pred letom 2010, ko je bilo javno opredeljevanje za homoseksualnost v Ugandi nevarno in kaznivo, eden pa iz leta 2012, ko je bil sprejet zakon, ki je omilil odnos do istospolno usmerjenih. Na prvem je upodobljenec tako slikan v hrbet, na drugem pa v obraz.

Moč preprostih majhnih zgodb

Na področju reportažne fotografije je prvo nagrado s serijo osmih fotografij Majhne zgodbe iz Robidnice 3-B prejela Fernanda Prado Verčič. Ta serija nima enotnega koncepta, pač pa se ukvarja z raznovrstnimi majhnimi zgodbami vsakdanjosti, preprostimi pogledi in pozicijami ter običajnimi trenutki in doživetji, ki jih označujejo neposredna iskrenost, odprtost in preprostost. »A prav vse to dokazuje, da velikih zgodb ni potrebno iskati, so povsod okoli nas, le videti jih moramo, se jim prepustiti, jih občutiti in doživeti, mogoče tako, kot jih je izoblikovala ta serija,« je mnenje žirije zapisal Sarival Sosič.

Na področju avtorske fotografije so podelili še dve nagradi: drugo nagrado je z domiselno in neobičajno serijo 150m prejel fotograf Miha Erjavec, v svojem delu pa je izpostavil fotografijo kot medij, ki lahko odstopa od tradicionalno razumljene in uporabljene fotografske tehnike, izpostavlja pa najrazličnejše ideje, misli in teoretične sisteme. Tretjo nagrado je s serijo osmih fotografskih del Anywere else but here, prejela Ajda Schmidt. Serija osmih del prikazuje pozicijo in avtorsko gledišče fotografirajočega subjekta. Fotografske podobe so izpeljane znotraj vizualno čutnega razmerja med nihanjem stvarnega in imaginarnega zaznavanja, istočasno pa ohranjajo zvestobo fotografskemu sistemu brez pretiranih eksperimentiranj, je menila žirija.