MIZŠ je danes na podlagi pravilnika o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni, izdanega na podlagi 9. člena zakona o športu ter v skladu z veljavnim sklepom o določitvi vrednosti točke za področje vrhunskega športa, določilo vrednost nagrad za dobitnike kolajn na zimskih igrah v Sočiju.

Z ministrstva so sporočili, da 34. člen pravilnika med drugim določa, da se nosilcem olimpijskih medalj v individualnih športnih panogah izplača nagrada, in sicer za 1. mesto 4000 točk, za 2. mesto 3000 točk in za 3. mesto 2000 točk, veljavni sklep pa določa vrednost točke v višini 5,95 evra.

Nagrada za zlato olimpijsko odličje na ZOI v Sočiju tako znaša 23.800 evrov, za srebrno olimpijsko odličje 17.850 evrov in za bronasto olimpijsko odličje 11.900 evrov.

Ob tem se trenerju športnika, nosilca olimpijske medalje, ki ga določi nacionalna panožna športna zveza, izplača nagrada v višini 50 odstotkov vrednosti nagrade, ki pripada športniku, so še sporočili z ministrstva.

Minister Jernej Pikalo je ob tem še enkrat iskreno čestital vsem slovenskim dobitnikom olimpijskih medalj ter zaželel uspešne rezultate tudi tistim slovenskim športnikom, ki jih nastopi še čakajo. Obenem minister poudarja, da finančna nagrada predstavlja tisto minimalno zahvalo športnikom, ki s svojim trdim delom, odrekanji, požrtvovalnostjo in uspehi predstavljajo zgled vsem, zlasti mladim, ter rišejo najboljšo možno podobo Slovenije v svetu.