Nekateri avstrijski mediji so že takoj po torkovem porazu z 0:4 zapisali, da je takšen polom morda tudi posledica dolge noči v avstrijski hiši v Sočiju, ki so si jo privoščili nekateri člani avstrijske izbrane vrste. Izkazalo se je, da so bile informacije precej točne, selektor Manny Viveros pa je bil, ko je za to izvedel, zelo prizadet in se je opravičil avstrijskim navijačem.

"Moram se vam opravičiti. Zelo sem prizadet zaradi tega, kar se je dogajalo v zadnjih dneh, zame je bil to šok," je dejal Viveiros. Odgovora na vprašanje, kako so lahko nekateri igralci po tekmi z Norveško, ki so jo Avstrijci dobili, ter pred pomembnim obračunom s Slovenijo, ki bi tudi Avstrijcem ob zmagi prinesel največji uspeh doslej na OI, dolgo v noč proslavljali, pa ni našel.

"Pojma nisem imel o tem. Igralci naj bi šli tja nekaj pojest, potem pa naj bi se takoj vrnili v vas," je o izletu na Rdečo Poljano dejal Viveiros in zavrnil očitke, da v avstrijski ekipi niso poskrbeli za spremstvo športnikov. "Saj so vendar odrasli ljudje. Profesionalci, športniki, ki si na ta način služijo denar za življenje. Tri leta sem v tej ekipi in zdaj, ko smo imeli po 12 letih priložnost, da spet nekaj naredimo na igrah, se zgodi tole," je skorajda v solzah razlagal Viveiros.

Sledili bodo ukrepi

O posledicah za hokejiste, ki so se obnašali neodgovorno, za zdaj v vodstvu avstrijske ekipe še niso želeli govoriti. "Ukrepi bodo, seveda, vendar bomo o tem razmišljali čez nekaj dni, ko bomo vse skupaj premislili." Ko bodo v avstrijskem taboru vse skupaj analizirali in se pogovorili, pa bodo tudi razkrili imena vseh vpletenih, je še dodal Viveiros.

Uradni del obiska hokejistov, ki so se v ponedeljek odpravili na Rdečo Poljano, da bi si ogledali pozneje odpovedano biatlonsko tekmo, se je po skupni večerji končal ob 23. uri, za vse, kar se je dogajalo pozneje, pa, pravijo v avstrijski zvezi, ne morejo biti odgovorni. "Saj nismo varuške," je še dejal skrušeni Viveiros. Posledic nočnega uživanja nekaterih reprezentantov pa na torkovem treningu pred tekmo s Slovenijo ni opazil, je še dodal, ker se je odločil za lažjo različico priprave na pomembno tekmo.

Ostre kritike ruskih medijev

Olimpijski turnir so neslavno zaključili tudi ruski hokejisti, ki so se v sredo v nasprotju z napovedmi o olimpijskem zlatu ob koncu iger poslovili že v četrtfinalu po porazu proti Finski (1:3). Ruski mediji so bili zelo kritični do neuspeha doslej najmočnejše ruske hokejske zasedbe.

"Ne potrebujemo takega hokeja. Tisoči ljudi so prišli v dvorano praznovat odlično hokejsko predstavo, v zameno pa so dobili razočaranje. Za vedno naj pozabijo 19. februar 2014," je zapisal časnik Sport ekspres.

"Sramota za svetovno veselilo," je bil naslov v časniku Sovjetski sport, v nadaljevanju pa so pri časniku razmišljali: "Naši igralci so bili nebogljeni in državi niso priborili medalje, ki so si jo navijači najbolj želeli."

"Pogoreli so v finski savni," je bil šaljiv zapis pri Komersantu. "Rusija ni pokazala svojega pravega potenciala," so zapisali pri Izvestji. "Rusi so bili izločeni po neslavnem porazu. Finci so realizirali svoje priložnosti, Rusi ne," pa je bil zapis v Moskovskem Komsomolcu.

Razočarani tudi ruski politiki

Neuspeh ruske hokejske reprezentance na domačih igrah v Sočiju ni užalostil le ruske športne javnosti, temveč tudi odgovorne za šport v tej državi in politike. Vladimir Putin je bil zelo razočaran po tekmi proti Finski, ki si jo je ogledal v živo, športni minister Vitalij Mutko pa je danes ugotovil, da imajo Rusi v Sočiju premalo medalj.

"Hokej in biatlon sta najbolj priljubljena zimska športa v naši državi. V obeh nismo bili uspešni," je v pogovoru za časnik Sport Ekspres dejal Mutko ter napovedal, da bodo izvedli analizo in po igrah morda ukrepali z zamenjavami. Najbolj bo bržčas na udaru hokejski selektor Zinetula Biljaletdinov, ki pa kljub bolečemu porazu s Finsko ne razmišlja o slovesu.