Potrošniške organizacije si prizadevajo za sprejem ukrepov, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za zdravje.

Prehranski semafor bi moral biti obvezna oprema embalaže vseh predpakiranih živil, pojasnjujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Tak semafor je opazen, enostaven in omogoča potrošnikom preprosto in hitro primerjavo podobnih izdelkov. "Rezultati dokazujejo, da je prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi, stroka je prav tako za, le prehranski lobiji ne," poudarjajo v ZPS.

"Prav danes in v petek v Bruslju poteka sestanek sveta za konkurenčnost, ki bo pod točko razno razpravljal tudi, kako uporabiti mehanizme spoštovanja konkurence in delovanja enotnega trga, da se ugodi italijanski prehrambni industriji (najbolj glasen je Ferrero), ki si na vse pretege prizadeva prižgati rdečo luč uporabi prehranskega semaforčka na embalaži prehrambnih izdelkov, ki je v pomoč potrošnikom, ko kupujejo v britanskih supermarketih," je izpostavila predsednica ZPS Breda Kutin.

ZPS je predsednici vlade Alenki Bratušek poslala poziv, naj v Bruslju stopi v bran učinkovitemu informiranju potrošnikov in naj na svetu za konkurenčnost glasuje za potrošnike.

Vrednotenje prehranskih izdelkov z omenjenim prehranskim semaforjem je uvedla britanska Agencija za standardizacijo hrane (FSA). Na podlagi dveletnega raziskovanja je ugotovila, da je to najprimernejša in najpreprostejša oblika informacij za potrošnike.

Semafor omogoča potrošniku, da pri izbiri industrijsko pripravljenih živil te hitro primerja med seboj po njihovi prehranski oz. hranilni lastnosti.

S podporo ministrstva za zdravje ZPS informira potrošnike o prehranskem profilu živil s semaforjem na portalu www.veskajjes.si.