O četrtfinalni tekmi s Švedsko.

Najbolj pomembno je bilo, da smo na začetku ohranili mrežo nedotaknjeno. Prejeli smo nesrečen gol ob igralcu manj, kjer pa fantje niso naredili nič narobe. Šlo je za odbiti plošček, a je treba priznati, da je bilo mojstrstvo zadeti skoraj iz mrtvega kota. V drugi tretjini smo imeli vseskozi aktiven rezultat in svoje priložnosti, ki jih res ni bilo veliko. Dokler smo bili v igri za polfinale, so se fantje zelo trudili. Drugi gol jim je spodrezal krila in tudi bencin, ki je še bil v rezervoarju, je izpuhtel. Nič jim ne smemo zameriti. S Švedi smo drugič zapored igrali dobro, a jim znova nismo zabili gola. Težko se je kosati z njimi, ker so telesno močni, igrajo trdo in puščajo malo prostora.

O pripravah na tekmo s Švedsko, potem ko so se igralci mentalno izpraznili na tekmi z Avstrijo.

Sproščenih je bilo toliko čustev, da je bilo fante težko pripraviti. Njihov odziv in priprava sta bila zelo dobra. Vseskozi so kazali, da si želijo še en veliki skalp.

O sodniških odločitvah na tekmi s Švedsko.

Bila sta dva sporna trenutka. Švedi so veliki, mi pa malo manjši. Sodniki so samozadostni, a če protestiraš, klop lahko dobi kazen. Poleg tega se moje nezadovoljstvo prenese na igralce in postanejo nervozni. Zato sem po drugi tretjini zahteval, da se z menoj na čelu nehamo ukvarjati s sodniki.

O tem, če je dojel, kako izjemen turnir je odigrala Slovenija.

Tisti, ki me pozna, ve, da nisem nikoli pretirano vesel ali žalosten. Ostajam na realnih tleh kot tudi večina fantov. Ni dvoma, da je bil po igri in rezultatu daleč najboljši turnir v zgodovini Slovenije. Fantje so dozoreli, tudi disciplina v igri se je zelo izboljšala. Upam, da bomo te odlike obdržali. Ko igramo proti kakovostnejšim ekipam, nas je strah in igramo bolj disciplinirano. Ko igramo na papirju z lažjim, hitro začnemo malo po domače in zaidemo v težave.

O igri Slovenije na vrhunski ravni.

To se lepo sliši. V golu smo imeli izjemo razpoloženega Kristana, tudi Gračnar je proti ZDA delo opravil zelo korektno. Vsi branilci so naredili tisto, kar morajo. Švicarji so do tekme za četrtfinale prišli s tremi goli, mi smo jih dosegli veliko več – šest.

O prepoznavnosti Slovenije v hokejskem svetu, potem ko so se mediji razpisali o njenih senzacionalnih predstavah.

To je pohvala za vse nas. Lahko bi se zgodilo, da bi vse tekme izgubili. Tukaj je bilo na ledu narejenega toliko dobrega, da je moralo priti do uspeha. Moramo biti izjemno zadovoljni in na tem graditi naprej.

O tem, da Slovenija ni bila za nobenega tekmeca lahek nasprotnik.

Izjema je zadnja tretjina s Švedsko. V podrejenem položaju smo bili prav tolikokrat, kot so bili tudi tekmeci proti nam. Priigrali smo si priložnosti proti vsem velesilam Rusiji, ZDA in Švedski.

O najboljši tekmi turnirja.

Izpostavil bi tekmi s Slovaško in Avstrijo. Pred tekmo z Avstrijo so vsi mediji poudarjali, da bo po njej eden velik poraženec. Igralci so se tega zavedali in to je bil tudi eden izmed razlogov, ko sem rekel, da nerad igram z Avstrijo. To, kar se je zgodilo Avstriji, bi se lahko tudi nam. To so zelo težki trenutki.

O vrhuncu v svoji trenerski karieri na klopi Slovenije.

Morda bi se bilo zdajle najbolje umakniti, ali pa me bodo odpustili. Vaše stanovske kolege morate vprašati, kdaj bom odšel, ker to vedo bolje. Moja pogodba še traja, a se bomo usedli in videli, kako naprej.

O novem izzivu, da bi Slovenijo popeljal na olimpijske igre čez štiri leta v Južni Koreji.

Po uspehih me ljudje sprašujejo, če bi bil pripravljen delati še kaj drugega. Po eni plati mi ustreza reprezentančni hokej, ker imam čas za oba sinova, saj je življenje kratko. Po drugi plati me vleče delo v klubu, ko si dnevno vpet v dogajanje in se moraš vseskozi pogovarjati tudi z novinarji. Nisem se še odločil. Vse je še odprto.

O razpletu olimpijskega turnirja v boju za kolajne.

O tem nerad govorim. Tisti, ki ga bom favoriziral, zanesljivo ne bo olimpijski prvak. Odločale bodo malenkosti, najverjetneje igra z enim ali dvema igralcema več, napaka vratarja.

O svetovnem prvenstvu skupine B aprila v Južni Koreji.

Skušali se bomo vrniti med elito z zasedbo, v kateri bodo manjkali nekateri, ki so bili tukaj. A to je stvar, na katero ne moreš vplivati. Lahko se zgodi, da bomo vendarle imeli večino najboljših. Lani sem naredil napako, ker so bile dolge priprave le v enem kraju in je prišlo do zasičenosti. A ne zaradi tega, ker nam v Mariboru ne bi bilo všeč. Precej boljše je, če se vmes odpelješ na kakšno tekmo. Letos bodo fantje kapljali z vseh vetrov. Z Nikom Zupančičem sva že naredila načrt in priprave se bodo začele 1. aprila z igralci, ki bodo končali klubske obveznosti. Seznam ne bo pretirano širok, ker mi je težko, ko moram na koncu nekatere pustiti doma, potem ko so štiri tedne trdo garali.

O pripravljalnih tekmah za turnir v Južni Koreji.

Ker gre za prvo divizijo, lahko igraš le s tistimi, s katerimi se boš nato pomeril v Južni Koreji. Igrali bomo z Avstrijo na Dunaju in Madžarsko v Budimpešti.