Zaradi domnevno spornih delniških poslov izpred desetih let, v katerih je danes obubožana Nadškofija Maribor čez noč zaslužila 1,3 milijona evrov dobička na račun drugih podjetij, se bo moral na sodišču zagovarjati tudi nekdanji mariborski nadškof dr. Franc Kramberger.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da je med štirimi osebami, za katere so zahtevali sodno preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, tudi upokojeni klerik. Kot smo razkrili v Dnevniku, je Kramberger v imenu nadškofije podpisal več pogodb o nakupu delnic Mladinske knjige (MK) Založbe in še isti dan pogodbe o njihovi prodaji po občutno višji ceni. Delnice je prodajala Krekova družba, kupovala pa sta jih družbi Etol in NFD. Do poslov je prišlo tik pred začetkom uradnega prevzema Zvona Ena Holdinga.

Čeprav je pogodbe poleg Krambergerja podpisoval tudi nekdanji ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, tedaj še kot njegov pomočnik in generalni vikar, se je ta presenetljivo izognil kazenskemu pregonu in morebitni večletni zaporni kazni. Na tožilstvu, ki ga vodi Tamara Gregorčič, so očitno presodili, da Stres ni storil očitanih kaznivih dejanj. Nasprotno je med osumljenimi nekdanji dolgoletni ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, čeprav ta po dostopnih informacijah sploh ni imel nobene (formalne) vloge pri delniških poslih. Znano je, da je bil Krašovec lanskega decembra spoznan za krivega v zadevi Betnava.

Za koga še je tožilstvo zahtevalo zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, ni znano. Po dostopnih podatkih bi lahko šlo za nekdanjega šefa družbe NFD DZU Stanislava Valanta in nekdanjega direktorja Etola Ivana Fermeta. Na tožilstvu so nam namreč pojasnili, da so bila ugotovljena kazniva dejanja »storjena na škodo družb Etol in NFD«. Omenjeni družbi sta z delnicami, ki sta jih kupili od mariborske nadškofije, nato pa prodali naprej, ustvarili precejšnjo izgubo. Vsaj NFD jo je kasneje v celoti pokril na plečih Zvona Ena Holdinga, ko je tega že obvladovala Cerkev.