Seznam nekaj sto zadev sega tja do leta 2000 in na njem so kot dolžniki navedeni tudi Komunistična partija Slovenije, borčevska organizacija in Slovenska vojska. Na seznamu zahtevkov so do sprejema evra zneski v nekdanjih tolarjih, a to ne spremeni dejstva, da je po tej evidenci ministrstvo za šolstvo Kranju dolžno več kot dva milijona evrov.

Med tistimi, do katerih ima občina nedokončane tožbene zahtevke, so tudi znani podjetnik Leon Ribnikar, Vaterpolo klub Kamnik, Mladinska knjiga in tako naprej. Posebno zanimiv je 8000 evrov visok dolg podjetja Eco team, ki je v Kranju kratek čas opravljalo dimnikarske storitve in imelo v občini le poštni nabiralnik. Kajti po drugi strani zaradi škode na račun nezakonito prekinjene dimnikarske koncesije kranjsko podjetje Dovrtel toži občino za 1,8 milijona evrov. Pogodbo je samovoljno prekinil takratni župan Mohor Bogataj. V oči bodejo tudi dolgovi tujih državljanov, ki so že dolgoletni dolžniki. Samo Fatmir R. in Muharem A. sta občini dolžna tisoče evrov.

Pol milijona bivšemu županu?

Zanimiva je tudi tožba družine bivšega župana Vitomirja Grosa, ki od Mestne občine Kranj terja več kot pol milijona evrov odškodnine, ker niso mogli uporabljati nekdanjega zimskega bazena v Majdičevem logu. Občina je namreč dolga leta v denacionalizacijskem postopku odklanjala vračilo bazena, ki je zdaj postal kulturno prizorišče. A župan Damijan Perne je ob gradnji kompleksa Kiselstein z evropskimi sredstvi moral v pogajanjih z mejašem te gradnje, Vitomirjem Grosom, pristati na vračilo v naravi, da je projekt sploh lahko stekel. In ko so Grosovi dobili bazen nazaj, so začeli terjati še povsem zakonito odškodnino na račun tega, da ga niso mogli uporabljati.

Seznam domnevnih dolžnikov občini po letu 2000 ima okoli 300 zadetkov, ni pa podatka, kolikšen je danes njihov skupni dolg. Na občini prav tako ne vedo, koliko izvršb je bilo do zdaj uspešnih in kako bodo v prihodnje bolje izterjali dolgove, ki se v nekaterih primerih vlečejo že 13 let.

Za izterjavo skrbela iz eksotičnega letovišča

Na Mestni občini Kranj je sicer zaposlenih devet pravnikov, prav na izvršbah pa dela pravnica Živa Okorn, ki je pol leta za ažurno izterjavo skrbela kar iz Mehike. Na občini so ji namreč dovolili delo na daljavo, saj so prepričani da za tako delo »osebni stik ni potreben«. Da je potrebno še marsikaj drugega, pa priča resnična zmeda v občinskih evidencah. Tako je za razburjenje poskrbela objava, da občini dolguje tudi znani kranjski slikar, ki pa se je v resnici na seznamu znašel neupravičeno. Kot nam je povedal, je dolg poplačal pred leti, a na občini o tem niso vedeli ničesar. Podobno je tudi z ovadbo občine proti bivšemu direktorju mestne uprave in kasneje direktorju občinskega podjetja Komunala Kranj Ivanu Hočevarju. Po podatkih občine naj bi zadevo preučevalo tožilstvo, Hočevar pa nam je povedal, da je bil postopek že zdavnaj končan, ovadbo proti njemu pa so zavrnili.