BiTeater, platforma, ki združuje mlade gledališke režiserje in druge ustvarjalce, ki v zaostrenih pogojih delovanja kulture ne pridejo do uprizoritvenih možnosti, je s petimi predstavami zaživela lansko leto. Projekt, ki ga v Lutkovnem gledališču Ljubljana pripravljajo v sodelovanju z Društvom gledaliških režiserjev, finančno pa ga podpira Mestna občina Ljubljana, je nastal na pobudo režiserja Borisa Kobala, mladim ustvarjalcem pa naj bi ponudil možnosti za razvoj in ustvarjalno delo ter njihov potencial predstavil uveljavljenim gledališčem.

Letos se bo predstavila predvsem generacija, rojena v 80. letih, v okviru BiTeatra pa se bo zvrstilo pet predstav. »Sezona« se bo začela 4. aprila s premiero Zdrave predstave v režiji Nike Bezeljak, ki se tematsko dotika odnosa sodobnega človeka in družbe do vrednotenja zdravja. »Ideja predstave se navezuje tudi na vprašanja prevelike, včasih kontradiktorne izbire, ki lahko posamezniku vzbudi občutek tesnobe,« povzame dramaturginja Nina Šorak. V predstavi bosta zaigrali Tina Gunzek in Barbara Ribnikar. Uprizoritve Junaki našega časa, ki bo premierno na ogled 30. maja, bo ponudila preprosto zgodbo o liku Batmana. Režiserka Zala Sajko se bo v njej skupaj z igralko Natašo Keser ukvarjala z lutkovnim medijem.

Septembra bo na ogled postavljena predstava Lov na podgane, ki po besedah režiserja Jerneja Kobala prinaša inteligenten tekst Petra Turrinija, Ampak to nima nobene zveze s Proustom pa bo avtorski projekt Eve Nine Lampič, ki bo na oder postavljen v začetku oktobra. Po besedah avtorice je to »prostorsko inspirirana predstava, ki uprizoritveni material črpa neposredno iz arhitekturnih, zgodovinskih, družbenih in asociativnih elementov okrožja, v katerem je prostor uprizoritve, Kulturnica«. Leto 2014 bo v BiTeatru sklenila predstava Hamletovanje v režiji Tjaše Črnigoj. »Vsekakor je problem Hamleta v njegovi neodločnosti – to je problem, ki je večen. In v predstavi bi rada to obkrožila z okruški naše generacije,« povzame Črnigojeva. V predstavi bosta nastopila Benjamin Krnetić in Matija Rupel.

Prav v teh dneh pa v Kulturnici na Židovski stezi poteka festival BiTeatra, na katerem si je mogoče ogledati predstave, ki so v njem nastale v lanskem letu. Začel se je sinoči in bo trajal do 23. februarja.