Štiridesetletni Bjoerndalen je postavil nov kamenček v mozaik neverjetno uspešne in dolge kariere. V tako napornem športu kot je smučarski tek oziroma biatlon je najboljši že kar pet zimskih olimpijad. Prvo zlato medaljo je osvojil 1998 v Naganu, kar doslej ni uspelo še nobenemu moškemu. S takim dosežkom se lahko pohvali le ruska tekačica na smučeh Raisa Smetanina, ki je prvo zlato osvojila na igrah 1976, zadnje pa 1992.

"To je nekaj izjemnega. Nikoli si nisem predstavljal, da bom dosegel kaj takšnega ... Občutek je prekrasen, vendar vem, da bodo čustva prišla na plan šele po igrah. Šele ko bom v domačem okolju, se bom zavedal, kaj sem dosegel," je dejal 179 centimetrov visoki in 65 kilogramov težak športnik iz Drammna.

Hkrati je Bjoerdalen postal najstarejši olimpijski zmagovalec. To mu je uspelo že na začetku iger v Sočiju, ko je s 40 leti in 12 dnevi prehitel kanadskega tekmovalca v skeletonu Duffa Gibsona, ki je bil zlat leta 2006 pri 39 letih in 190 dneh.

Tretji najboljši olimpijec vseh časov

Bjoerdalen je tudi četrti olimpijec, ki je osvojil zlato medaljo na štirih olimpijskih igrah - ob njem so še Ricco Gross, Aleksander Tihonov in Claudia Pechstein, ter tretji, ki je medaljo osvojil na petih igrah (Gross, Uschi Disl).

Bjoerdalen je s trinajstimi medaljami tretji najboljši olimpijec vseh časov. Več medalj od njega imata le ameriški plavalec Michael Phelps (22) in ruska gimnastičarka Larisa Latinina (18).

Današnjo medaljo je osvojil skupaj s Toro Berger, Tirilo Eckhoff in Emilom Heglejem Svendsnom. Za njimi so so zvrstili Čehi in Italijani. "Mešana štafeta je prvič na sporedu olimpijskih iger in menim, da je to prava odločitev. Gre za prijetno tekmo in vedno je lepo slaviti v prijetni družbi," je dejal Bjoerdalen.

Že v soboto nova priložnost za kolajno

Njegovo poslanstvo v Sočiju pa z drugo zlato medaljo, ki jo je osvojil z brezhibnim streljanjem, še ni konec. V soboto ga čaka še nastop v štafeti, kjer Norveški medalja skoraj ne more uiti. Z novo zlato medaljo bi prehitel rojaka Bjoerna Daehlieja, ki je tekmoval v smučarskem teku, tudi po številu zlatih medalj. Zaenkrat ima Bjoerdalen osem zlatih, štiri srebrne in eno bronasto.