Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes še pred sejo odbora sporočili, da kardiokirurški program za otroke ostaja v kliničnem centru, da vse dejavnosti nemoteno potekajo in da se program nadgrajuje. Program se bo po njihovih besedah razvijal in izvajal tudi s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim so podpisali dogovor o sodelovanju, ter s pomočjo drugih eminentnih kirurgov. »Prav tako se bodo naši strokovnjaki še naprej o vsakem posamičnem primeru pripravljeni pogovarjati s starši, katerih otroci zdravljenje nujno potrebujejo,« so pojasnili.

Najboljša rešitev za posameznega otroka

O zdravljenju posameznega otroka bo po pojasnilu kliničnega centra odločal strokovni konzilij. »O vsakem konkretnem primeru bo sprejel najboljšo rešitev za posameznega otroka. Program se mora prilagajati otroku in ne obratno,« so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da bodo glede na odločitev konzilija otroci lahko napoteni tudi v tujino. »Če bo konzilij odločil, da bo potreben prihod dr. Davida Mishalyja, je to omogočeno, saj imamo z njim podpisano podjemno pogodbo do oktobra leta 2014,« so pojasnili.

O sodelovanju z münchenskim centrom so govorili tudi na današnji seji odbora za zdravstvo. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je povedal, da potekajo dogovori o širjenju sodelovanja z münchenskimi kirurgi, in sicer, da bi lahko prišli na operacijo v Slovenijo.

Čim več otrok bi zdravili v Sloveniji

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pa je glede otroške srčne kirurgije dejal, da s programom sicer niso bili vedno zadovoljni, a da tako blizu končne rešitve, kot so danes, do sedaj še niso bili.

Na seji sta sodelovala tudi predstavnika društev otrok s srčnimi napakami. Predstavnik Društva srčnih otrok Damijan Svetina je povedal, da je bil program otroške srčne kirurgije z gostujočim kirurgom relativno tvegan. Predstavnik društva za zaščito otrok s prirojeno srčno napako Velik srček Mark Žitnik Strle pa je med drugim govoril o stroških operacij in dejal, da so napotitve v Izrael in tudi gostovanje izraelskega kirurga Davida Mishalya cenovno bolj ugodne kot napotitve v München. Pri tem je dejal, da je zdravljenje v domačem okolju seveda najugodnejše in dodal, da je njihova ambicija, da je čim več otrok zdravljenih v Sloveniji.

Zdravniki povzročili problem

»Mislim, da smo zdravniki tisti, ki smo povzročili problem,« pa je o omenjeni problematiki dejal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina in pojasnil, da so povzročili dvome in nezaupanje v program. Povedal je, da bo zbornica pomagala pri tem, da se vsi vpleteni usedejo za skupno mizo in poenotijo.

Odbor je pred zaključkom seje sklenil, da pričakuje, da bodo v najkrajšem času uresničeni vsi strokovni cilji za najboljše izvajanje programa otroške srčne kirurgije ter da poziva vse institucije za zdravstveno varstvo otrok k sprotni in korektni informiranosti staršev.