Na prvih mestih po prihodih so gosti iz Italije, Avstrije in Nemčije. Po navedbah Eyefor Travel, ki se nanaša na podatke evropske komisije, je v letu 2012 potovanje v tujino opravilo 35,7 milijona Rusov, medtem ko jih je bilo leta 2006 7,7 milijona. Ruska federacija je tako država z najhitrejšo rastjo potovanj v tujino, število potovanj pa naj bi se do leta 2017 po napovedih povečalo za 7,5 odstotka na leto.

Turistični vodnici in poznavalki ruskega turističnega trga Anja Bezgovšek in Nika Maca Buda navajata podatke Russia outbound tourism market report 2013 in Spirita, da sodi Slovenija med najboljših 50 - na 48. mestu - držav, v katere so potovali Rusi (podatki za prvo četrtletje 2013). Prve tri države, ki jih obiščejo ruski gosti, so Egipt, Tajska in Finska.

Radi po nakupih

Rusi na počitnicah v povprečju porabijo 740 evrov na osebo, velik delež celotne potrošnje pa zajemajo nakupi. Število potovanj se je med letoma 2000 in 2007 povečalo povprečno za devet odstotkov na leto, poraba pa za 14 odstotkov na leto, vendar je kljub temu le približno 15 odstotkov od 142 milijonov prebivalcev Rusije že potovalo v tujino. Povečujejo se zahteve po destinacijah, ki ponujajo sprostitvene in lepotne procedure, športne aktivnosti in kulinarične užitke. Vodnici Anja Bezgovšek in Nika Maca Buda navajata naslednje številke o prenočitvah ruskih gostov v Sloveniji leta 2010: v občinah z zdravilišči so imeli 52,7 odstotka nočitev, v gorskih občinah 10,3 odstotka, v obmorskih 25,5 odstotka, v Ljubljani 5,6 in v drugih mestnih občinah 3,7 odstotka.

Pomemben je tudi podatek v poročilu Spirita: »Rusi običajno bivajo v hotelih srednjega oziroma višjega cenovnega razreda. V zadnjem času veliko gostov kupuje manjše apartmaje, kjer nato bivajo sami ali z družino oziroma jih brezplačno oddajo prijateljem.«

Najpriljubljenejša je Rogaška Slatina

Naj navedemo še nekaj podatkov iz raziskave Spirita o tem, kdo so ruski turisti, ki potujejo: dve tretjini Rusov potujeta zaradi počitka in zabave, četrtina iz poslovnih razlogov, desetina se jih udeležuje kongresov in konvencij, precej pa jih obiskuje prijatelje in sorodnike.

Premožni gosti so mladi in aktivni, povprečna starost je 44 let, na potovanjih pa želijo uživati in pričakujejo nadstandardne storitve. Na področju zdraviliškega turizma prednjači Rogaška Slatina, potem je tu Portorož, v okviru zimskega turizma, smučanja, pa sta najbolj aktualni zimsko športni središči Kranjska Gora in Pohorje, zadnje čase tudi Vogel. V vseh letnih časih sta aktualna Bled in Bohinj, prestolnica Ljubljana postaja zanimiva, ker je tudi odskočna deska za izlete od morja do Alp in do Ptuja. Ker Slovenija meji na zelo turistično prepoznavne države, se ruski gostje velikokrat odločijo tudi za ogled Benetk, Trsta (gradu Miramare), zadnje čase pa tudi Motovuna, Poreča, Zagreba in avstrijske Koroške. vav