»Cela vas Libeliče je zgodovinsko posebna. Nanjo je še posebej opozoril dr. Matjaž Kmecl v knjigi Zakladi Slovenije. Zapisal je: 'Do ganljivosti in zanosa neponovljiv primer trmastega, upornega, požganiškega samorastništva, ki ga sam hudič ne ugonobi, so ob plebiscitu bile Libeliče, danes komajda znana, po krivici odmaknjena, v žep med državno mejo in Dravo stisnjena vasica zgoraj nad Dravogradom. Leta 1920 so namreč Libeličani pokazali zgodovini tako zelo in tako enkratno zobe, da jih sploh ne bi smeli pozabiti.' V vasici si lahko ogledate kostnico, farno cerkev, posvečeno svetemu Martinu, črno kuhinjo, staro učilnico, kmečko zbirko, plebiscitarno sobo, etnološko učno pot, imenovano Velika uharica, obnovljeno 110 let staro osnovno šolo, izletniško kmetijo Buč, športnorekreacijsko središče Rener ter športno letališče,« pojasni županja občine Dravograd Marijana Cigala.

Za področje turizma v občini skrbijo zaposleni v Zavodu Dravit, ki so poleg nudenja turističnih storitev zadolženi še za izvajanje kulturnih in športnih prireditev ter prireditev za mlade. Svoj sedež imajo v dvorcu Bukovje. Turisti so pri nas vedno dobrodošli. Prepričana sem, da jim bo pri nas in z nami lepo in nas bodo radi še kdaj obiskali.

Katere so tiste znamenitosti, ki jih nujno velja obiskati v Dravogradu?

Kot veliko posebnost Dravograda bi na prvo mesto postavila dvorec Bukovje, eden in edini take vrste. Ko vas pot privede v Bukovje, boste zagotovo pozabili na vsakdanji vrvež, hrup, hitenje. Preprosto se zdi, da tu čas ne obstaja. Vse je mirno, spokojno, eno z naravo, ki dvorec obdaja, pod njim reka Drava, za njim bukov gozd. Tako nekako bi lahko začeli zgodbo dvorca Bukovje, katerega lastnica zadnjih nekaj let je Občina Dravograd. Na desnem bregu reke Drave, v Bukovju pri Dravogradu, se pod upravljanjem Javnega zavoda Dravit Dravograd razvija svojstveno kulturno-kongresno središče Dravograda in Koroške. Prostori v dvorcu in njegova okolica imajo primerjalne prednosti protokolarnih objektov; takšne, ki jih ponujata kultura in narava: bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, stilsko opremljeno dvorano in salone, večnamenske učilnice, mir, svežino in tišino grajskega parka, bližnjih gozdov in reke.

Javnemu zavodu Dravit je bila ponujena priložnost, da obogati področje kulture in turizma z novimi vsebinami; lahko se pohvalimo, da so priložnost sprejeli z odprtimi rokami in jo tudi izkoristili. Tako Dravit z vidika kulturne dejavnosti skrbi za pester program v dvorcu skozi vse leto, tu se izmenjujejo koncerti, razstave, sejmi, otroške animacije, seminarji, predavanja, zabave… v njem je vse, kar se potrebuje za razna osebna praznovanja, izobraževanje, konferenčne prireditve, protokolarna srečanja in slovesnosti. Ena atraktivnejših in tržno zanimivejših ponudb so poroke v čarobnem ambientu dvorca s pridihom baroka in neokrnjene narave. K atraktivnosti poročnih obredov so prav gotovo doprinesli že štirje uspešno izvedeni Poročni sejmi, ki se odvijajo vsako leto februarja, in sicer okrog valentinovega.

Obiskovalcem, popotnikom, turistom v dvorcu Bukovje z veseljem ponudimo tudi možnost prenočišča. V dvorcu je urejenih šest sob s skupaj dvajsetimi posteljami, pri katerih izstopa Babičina soba s pohištvom iz začetka 20. stoletja. Prenočevanje v dvorcu je nekaj posebnega, ne samo da je cena dokaj nizka, ampak vključuje tudi grajski zajtrk, postrežen v grajski kavarni, upravitelji pa dodajo še voden ogled dvorca.

V poletnem času prenočišča zapolnjujejo predvsem kolesarji, ki jih mimo dvorca vodi Dravska kolesarska pot, na jesen pa se jim pridružijo kulturniki in umetniki, ki v sklopu raznih dogodkov gostujejo v Dravogradu.

Poleg zavoda Dravit imajo poslovne prostore v dvorcu še območna izpostava JSRS Dravograd in Kustudiat Koroškega pokrajinskega muzeja. Večnamenske učilnice s pridom koristijo učenci oddelka Glasbene šole Radlje za vadbo instrumentov, plesalci, pevci in člani raznih kulturnih in športnih društev Dravograda pa za dejavnosti svojih društev. Delovanje na dvorcu je pestro, dogodkov skozi vse leto je polno, mesečno vsaj dva malo odmevnejša.

Obiskovalci dobijo vse informacije v Informacijski pisarni v središču mesta ali pa na brezplačnem spletu. Ogledajo si lahko še različne razstave v Mali galeriji in v cerkvi svetega Vida. Mednarodna kolesarska pot je speljana mimo športnega središča z velikim stadionom in večnamensko športno dvorano vredno ogleda. Posebnost je tudi možen ogled gestapovskih mučilnic v kleti občinske stavbe.

Pozabiti ne smemo na smučišče Bukovnik, ki letos kljub mili zimi uspešno obratuje. Dostop je urejen po novi asfaltirani cesti, ki vodi tudi do prijetnega kmečkega turizma Jeglijenk, kjer vam prijazno postrežejo z dobro hrano in pijačo ter vam nudijo še prenočišča.

Zelo ponosni smo na Črneški zaliv, poln zanimivih vrst rastlin in ptic. Nekatere ptice lahko vidite le tu in nikjer drugje. V zalivu so doma bobri, če pa imate nekaj sreče, lahko iz vode potegnete tudi tako lepotico, kot je na spodnji fotografiji.

Katera pa je najpomembnejša naravna znamenitost vaše občine?

Med pomembno naravno znamenitost spada kamen dravit, mineral iz skupine turmalinov. Je vijoličaste barve in se ga uporablja za izdelavo nakita.

Med rastlinami je zagotovo najpomembnejši kochov svišč, zavarovana vrsta, ki je redek biser slovenske cvetane. Najdemo ga na Košenjaku, najvišjem vrhu naše občine. V ponos nam je mogočen jesen na dvorišču gradu v Črnečah in številne lipe. Najdebelejša med njimi se bohoti pri domačiji Urk na Tolstem vrhu. Posebnost je naravni park bukovega gozda na Velki z bogato zastopanostjo mahov, lišajev in praproti. Ta naravna vrednota je edini primer sonaravnega bukovega gozda na silikatni podlagi na področju Kozjaka.

Na območju občine Dravograd živi več kot 150 različnih vrst ptic. Najdemo pa tudi divjega petelina, ruševca in gozdnega jereba.

Dravograd leži na sotočju treh rek, Drave, Meže in Mislinje. V njihovi vodi se pretežno nahajajo postrvi in lipani, kot tudi lepi primerki ščuke, soma, krapa, mrene, ploščiča, podusta in smuča. Vse zanimivosti o življenju rib najdete v ribiškem muzeju v Dravogradu.

Kaj bi gostom priporočili z jedilnega lista gostiln, ki nudijo tipične dobrote vaše občine?

Goveja juha ali juha iz buč, pražen krompir, kuhana govedina, svinjska pečenka, kruhov hren, sezonska solata in zavitek.

Kateri so skriti aduti turizma v vaši občini v prihodnjih letih?

Na področju turizma imamo v občini še velike načrte, vendar uspeha ne bo, če nam bo država še naprej nenaklonjena glede gradnje avtoceste na Koroško in obvoznic Dravograda.th