Ali je župan uporabljal občinsko službeno kartico za nakupe oblačil, je preverjala novinarka Večera. Iz njegovega kabineta so ji zatrdili, da tega ni storil. Nato pa so v uredništvu pridobili račun trgovine in so Fištravčeve ujeli na laži.

Župan je julija lani z davkoplačevalskim denarjem kupil »službene« obleke v vrednosti 320 evrov v trgovinah Charles Vögele in Peek&Cloppenburg. Ko so novinarji soočili županstvo s tem dejstvom, so odgovorili, da je bil nakup »pomota«, ker je župan namesto osebne uporabil občinsko kreditno kartico. Ko naj bi opazil spodrsljaj, je kupnino 2. septembra nakazal v občinski proračun.

Županova občinska uniforma

Včeraj je imel Fištravec že drugačno pojasnilo svojega nakupa. »Jaz to obleko smatram kot uniformo,« je dejal. »In sem mislil: če delavci na cesti dobijo svojo uniformo, jo dobi tudi župan, nato pa so mi razložili, da to ne gre. Sem moral to sprejeti in plačati z osebnega računa.«

S tem je torej razkril, da občinske kreditne kartice ni uporabil pomotoma. Ko so ga novinarji soočili z nedoslednostjo njegovih nasprotujočih si izjav, od katerih mora biti najmanj ena laž, je bliskovito zamenjal temo, se s tem izognil pojasnilu in je raje kritiziral vodilni mariborski tiskani medij.

Podobno neprepričljiva so bila tudi županova pojasnila v zvezi s predvidenim nakupom nove občinske limuzine, vredne 40.000 evrov, ki je bil napovedan v gradivu letošnjega proračuna. Ko so novinarji Dela odkrili to postavko in z njo soočili Fištravčeve, so limuzino dali v vzvratno prestavo in se izgovarjali, da se jim je zgodila napaka. Denar, so razložili, je bil »po pomoti« namenjen za avtomobil, sredstva pa bodo z amandmajem prerazporedili na račun mariborskih prostovoljnih gasilcev.

»Če se župan zlaže enkrat, dvakrat ali celo petkrat, postane to zelo neprijetno za mesto in za občane tudi,« je prepričan Goran Rajić, predsednik sindikata delavcev Mestne občine Maribor. Nekdanji svetovalec Andreja Fištravca se je odzval na zadnje županove obtožbe zoper člane sindikata. Na sramotilni steber je namreč zdaj postavljena donedavna vodja urada za finance in proračun Marija Kaučič. Županovi so jo najprej obdolžili za zmote pri pripravi letošnjega proračuna, dežurni krivec pa je postala tudi v zvezi z njegovimi spornimi nakupi oblačil.

Prejšnji teden so županovi možje morali pojasniti, zakaj hočejo mesto še dodatno zadolžiti. Med drugim so med prvim in drugim branjem proračuna ugotovili, da je konec leta na računu občine ostalo »le« 6,8 milijona evrov, ne pa prej obetanih 13 milijonov evrov. Direktor mestne uprave Marko Žula je za to napako obdolžil občinski urad za finance in proračun, češ da so naredili napačen izračun. Odgovornost za ta spodrsljaj so pripisali Kaučičevi in so jo razrešili s položaja vodje. Najprej so jo hoteli »kazensko« premestiti v projektno pisarno, vendar se to ni zgodilo in zdaj dela v centralni inventarni komisiji.

Fištravčeva grešna koza

Kaučičeva za očitano napako ne more biti odgovorna niti objektivno niti subjektivno, je včeraj stopil uradnici v bran Rajić. Pripravo proračuna vodi županov finančni svetovalec Iztok Fras, vodja in delavke urada za finance pa pri teh nalogah niso bile aktivno vključene, zato niso sodelovale niti na enem sestanku z županovimi svetovalci. Če bi torej moral kdo odgovarjati za to napako, bi to moral biti Fras, je prepričan Rajić.

Sicer pa je po sindikalistovih besedah Kaučičeva že lani poleti izgubila županovo zaupanje in ni več sodelovala pri pripravi lanskega rebalansa proračuna. »To se je zgodilo potem, ko so ji v županstvu očitali, da je ena izmed njenih sodelavk medijem posredovala informacije o uporabi županove kreditne kartice za nakup oblačil,« obnavlja sindikalist bivšo zgodbo. »Resnica je ta, da je banka tedaj poslala občini račune za te nakupe, urad za finance pa je na to opozoril vodjo županovega kabineta Martino Kositer in terjal županovo pojasnilo, kaj narediti s temi računi.«

Zanimivo: prav na Kaučičevo zdaj prelagajo odgovornost za sporno objavo. Županova »grešna koza« naj bi namreč službi za stike z javnostmi v začetku leta posredovala napačne podatke o tem, za kaj je bil porabljen denar z občinske kreditne kartice, kar dokazujejo z elektronsko korespondenco. »Pri vseh teh informacijah se vedno znova pojavlja isto ime uslužbenke, ki je prišla iz občine Duplek,« je s prstom na Kaučičevo pokazal direktor občinske uprave Marko Žula in napovedal, da bo zoper njo zaradi »utemeljenih sumov« sprožil »postopke«.