V vožnji na kronometer so v hudi konkurenci Socialni demokrati dosegli šele peto mesto, kar je presenetljivo, saj je njihov predstavnik za stike z javnostjo športno dopoldne preživel pred televizorjem in od tam tvital svoje vtise o hokeju in veleslalomski dirki. A pisanje dolgega čivka, kaj čivka, pravcate poeme »Huuuuuuuraaaaaaaa in braaaaaavoooooooo za spet ZLATO Slovenko« ga je bržčas tako zelo zaposlilo, da je za dve minuti zaostal za četrtouvrščeno SDS, ki je ob 11.03 tvitnila »Največja« (kajpada Mazejeva). Ne glede na ta dosežek je strankin piarovec dobil nogo, ko se je razvedelo, da so hitreje od SDS čivkali kar trije konkurenti: bronasti predsednik parlamenta Janko Veber si je ob 11.02 izlil dušo s »Čestitke za še eno zlato«, srebrni Gregor Virant je ob 11. uri spesnil »Vse čestitke«, vse pa je daleč za sabo pustila naša zlata vlada, ki je ob 10.59 izdavila »Bravo!«

V vožnji na kronometer je tako po izvedenem točkovanju vlada zbrala 10 točk, Virant 9, Veber 8, SDS 7, SD 6 točk. Preostali, ki so se tudi uvrstili med deseterico najhitrejših komentatorjev torkovih dosežkov slovenskih športnikov iz vrst politike, so si razdelili točke od 6 navzdol.

Še bolj napeta je bila tekma v disciplini umetniški vtis, saj o zmagovalcih v njej ni odločala štoparica, ampak strokovna žirija Društva slovenskih pisateljev. Ta je odločila, da je prvo mesto in 10 točk pripadlo avtorju čestitke »Spoštovani hokejisti, dragi Risi in vsa hokejska ekipa, eleganca na drsalkah, s katero v teh dneh navdušujete, je vredna velikega občudovanja in spoštovanja. Borbenost, srčnost in ekipni duh, to je to.« Strokovna žirija je ocenila, da besedilo, ki ga je prispeval Borut Pahor, predsednik republike 1, v svoji lirični deskripciji (»eleganca na drsalkah«) in po izpovedni moči (»…to je to.«) za eno točko presega čestitko Boruta Pahorja, predsednika republike 2: »Za vas vaši uspehi niso presenečenja, so zmage trdega dela in izjemnega talenta, pa tudi vztrajnega odrekanja, kljubovanja in neomajne vere vase, ki ste jih tudi danes uspeli z odločnostjo in preudarnostjo preliti v suho zlato.« Na tretje mesto (8 točk) v tej disciplini se je uvrstila SD z že prej citiranim čivkom (»Edinstvena kombinacija uporabe samoglasnikov v slovenski povedi«), četrto mesto (7 točk) pa je osvojila evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, ki je šele ob 12.07 (1 točka) tvitnila »Zelo evropsko«. Komentar je pospremila s fotografijo včerajšnje prve veleslalomske trojice na zmagovalnih stopničkah, v čemer so pisatelji prepoznali »zanimiv zgoščen odtis na način haiku poezije, oprt na osebnostno izkušnjo stvariteljice«.

Zlato olimpijsko medaljo v kombinaciji Prvi dokaži, da si živ sta si torej s po 14 točkami razdelila Borut Pahor, predsednik republike 1 (4 točke iz vožnje na kronometer, čivk ob 11.18) in SD, bronasta je s 13 točkami pripadla Borutu Pahorju, predsedniku republike 2, četrti je bil Virant, peti Jernej Pikalo (6 + 6 točk) itd. (Rezultati za celotno deseterico so objavljeni na http://www.sochi2014.com/.)

Stranke NSi, SLS in DeSUS so prejele plaketo za ferplej z zlatim robom: NSi in SLS zato, ker do 16. ure, ko se je tekmovanje končalo, nista tekmovali, DeSUS pa verjetno bolj po naključju, saj na njihovi spletni strani »trenutno izvajajo vzdrževalna dela«.