Kraljevi disciplini alpskega smučanja ste dodali naslov še v bazični disciplini. Občutki?

Dobro ste interpretirali uspeh! Vsak smučar, ki izvira iz veleslaloma, je najboljši v vseh pogledih. Po mojem interpretiranju alpskega smučanja največ znanja vsebuje prav veleslalom. Občutki so prekrasni, neopisljivi, nori!

V veleslalomu ste dosegli svoje največje uspehe, zdaj pa ste se povzpeli še na Olimp.

Veleslalom je od vedno moja osnovna disciplina. Gradila in gradila sem znanje, dosegala izjemne uspehe, osvojila naslov svetovne prvakinje, lani sem v njej doživljala vrhunec, ko sem serijsko zmagovala na tekmah svetovnega pokala. V tej sezoni mi ni šlo, a sem se ves čas sestavljala. Veleslalom jemljem kot disciplino, iz katere izhaja moje dojemanje alpskega smučanja. V veleslalomu lahko naredim zavoj, ki je moj. Ki je unikaten. V katerem se dobro počutim. S katerim vem, da sem hitra. Ki mi da veselje do posla, s katerim se ukvarjam. Ni bilo lahko po takšni sezoni, kot sem jo imela, priti na veleslalomski start in računati, da bom zmagala.

Kako ste doživljali nepozaben dan?

S startno številko 1 sem se pred startom zavedala, da bom imela idealne razmere. Vedela sem, da moram napasti na vso moč in čim hitreje prismučati do cilja. To mi je uspelo. Vedela sem tudi, da bo na drugi progi potekal velik boj, v katerem se bo treba boriti s samim seboj. In natanko tako je tudi bilo. Nedvomno so mi torej pomagale izkušnje.

Kdaj ste znova našli prave veleslalomske zavoje, s katerimi ste tako samozavestno napadli svetovno konkurenco?

Res je minilo dolgo časa, pravite, da kar 52 dni, odkar smo imeli zadnjo veleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. Tudi sama sem se ta čas spraševala, kje je moje mesto v tej disciplini v svetovni konkurenci. Trening v Pozza di Fassi pred Kranjsko Goro mi je dal prave občutke, s katerimi sem prišla na domačo tekmo. Žal mi je bilo, ker svojega veleslalomskega znanja nisem mogla pokazati v Kranjski Gori, saj sem na tekmo prišla zelo samozavestna. Čeprav pred olimpijskimi igrami nisem dobila potrditve, da sem na pravi poti, sem na njej vztrajala. Izplačalo se je!

Predvčerajšnjim je zaradi vremena odpadel glavni trening, zato so bili zelo pomembni občutki na ogrevanju pred tekmo, mar ne?

Ogrevanje pred tekmo je bilo res zelo pomembno. Zaradi dejstva, ker je bil start za uro in pol prestavljen na zgodnejši termin, je bila ogrevalka zelo zgodaj. Toda občutki so bili pravi in počutila sem se napadalno.

Potem ko ste na superkombinaciji zgrešili kolajno za desetinko, ste postali smukaška olimpijska prvakinja. Tudi na superveleslalomu ste za kolajno zaostali za desetinko in ste kasneje postali veleslalomska olimpijska prvakinja. Očitno sta vas ti desetinki podžgali?

V alpskem smučanju o uvrstitvah odločajo malenkosti. Vem, da bi lahko tudi na superkombinaciji in superveleslalomu osvojila kolajni, a se mi žal ni izšlo. Po drugi strani sem včeraj premagala Anno Fenninger za sedem stotink. To je malo. Ampak kolo sreče je bilo tokrat na moji strani. Neuspehi v narekovajih, kot sta bili superveleslalomska in superkombinacijska uvrstitev, so mi dali dodatno motivacijo.

Vas je včerajšnji dan kaj spominjal na tistega izpred štirih let, ko ste v Whistlerju postali olimpijska podprvakinja, veleslalom pa se je odvijal v dveh dneh?

Seveda sem se spomnila nanj. Po prvem nastopu sem mislila, da bo druga proga prestavljena na današnji dan. Bila sem pripravljena na vse. Bi bila pa v primeru takšnega scenarija gotovo v težjem položaju, saj bi me napadle smučarke iz ozadja. Spomnila sem se tudi scenarija iz Whistlerja, kjer sem za nekaj stotink izgubila olimpijsko zlato, tokrat pa sem ga na takšen način dobila.

Kako ste preživeli čas med prvim in drugim nastopom?

Ker sem bila premočena, sem si med prvim in drugim nastopom sušila nekatere stvari. Predvsem tiste, ki jih imam oblečene pod dresom. Sušila sem jezik čevlja, čelado, rokavice, očala.

Po besedah Andree Massija ste pozabili na start druge proge vzeti smučarska očala.

Da ne boste slučajno pisali, da sem bila brez očal. Imela sem jih na sebi, kar je seveda najbolj pomembno. Očala, ki sem jih imela s seboj na startu, niso bila najboljša za nastop v megli, drugih rezervnih pa res nisem vzela s seboj na start. Mislila sem, da jih ima s seboj serviser Andrea Vianello, a se je izkazalo drugače. Potem sem zagnala malce panike in je Massi v svojem slogu hitro vzel stvari v svoje roke.

Iz ciljne ravnine je bilo videti, da ste imeli na drugi progi med vsemi smučarkami najslabše razmere. Je bila vidljivost med vašim drugim nastopom res tako slaba?

Nisem imela tako slabega občutka. Predvsem važno je bilo, da ni bilo tako imenovane nizke megle, ob kateri se dejansko slabo vidi.

Na olimpijskih igrah zaradi poškodbe manjka Lindsey Vonn. Pogrešate njeno prisotnost?

Lindsey je odlična smučarka, ki je žal ni na olimpijskih igrah. S takšnimi stvarmi se ne obremenjujem, saj se moram vedno posvetiti svojemu delu in poslanstvu. Kot veste, večkrat poudarjam, da si želim na startu vse najboljše tekmovalke, saj me rivalstvo naredi še bolj motivirano.

Kmalu po tem, ko ste pridrveli skozi cilj in postali olimpijska prvakinja, je Jan Muršak zabil gol za hokejsko zmago Slovenije proti Avstriji s 4:0. Čutite kaj simbolike?

Videla sem, da slovenski hokejisti vodijo z 2:0. A kar 4:0 so zmagali? Noro. Iskrene čestitke, vsaka jim čast. Gremo naši! Vem, da imajo na hokejskem turnirju ob sebi močne reprezentance. A meni so naši všeč, ker se tako borijo. Res noro. Upam, da bodo naredili še kakšno vragolijo.

Olimpijskih iger še ni konec. V petek vas čaka še slalomski nastop. Napoved?

V zadnjih dneh sem se posvečala le veleslalomu. Slalom sem trenirala pred superkombinacijo, potem ne več. Zdaj se bom posvetila tudi zadnji disciplini, v kateri bom skušala doseči čim boljši rezultat.

Veliko medijske pozornosti je bila deležna tudi Vanessa Mae. Kako ste doživeli nastop globalne umetnice?

Pred dnevi sva izmenjali nekaj besed. Je zelo prijazna oseba. Iz srca mi je čestitala, ko je prismučala do cilja. Do nje imam veliko spoštovanje.

Bi zamenjali zlato olimpijsko kolajno za deset milijonov prodanih plošč?

Nikoli! Še na misel mi ne pride. Sem športnica. Sicer pa za glasbo ali umetnost nisi nikoli prestar, za šport pa.