Zelo pozitivno me je presenetil Jan Muršak. Detroitu je lahko pošteno žal, da so odličnega hokejista tako zlahka izpustili iz rok. O vratarju Robertu Kristanu ni treba izgubljati besed. Zaklenil je vrata in bil fantastičen. Ko smo povedli z 2:0, so Avstrijci že počasi vedeli, da na tej tekmi nimajo več veliko možnosti, saj Kristan na tovrstnih tekmah ne prejme več kot dveh golov. Pomembno je bilo, da fantje niso imeli nikakršnega pritiska glede na pomembnost tekme, ampak so verjeli vase in v izjemnem slogu potrdili svojo moč. Njihova pripravljenost na boj je bila izjemna.

Veseli me, da je Avstrija padla s tako visoko razliko, ker severni sosedi zelo zviška gledajo na Slovence. Napihnjeni Avstrijci so končno dobili hokejsko zaušnico, potem ko so se dan prej že videli v četrtfinalu, kar je vedno nevarno početje. Slovenija je igrala potrpežljivo, hitro in učinkovito. Zdaj morajo igralci le uživati v zmagovitem trenutku in se pogumno udariti s Švedi, vendar ne smejo kreniti na nož, saj jim bodo nasproti stali svetovni prvaki. Če bodo čim dlje držali nedotaknjeno mrežo, bo zelo zanimivo. Naši fantje so razbremenjeni, zato lahko igrajo sproščeno.

Ob silnih uspehih naših športnikov v Sočiju se je treba znova zamisliti nad stanjem v našem športu. Danes se vsi poistovetimo s športniki, a nihče ne pomisli, da jim je politika napisala neživljenjske zakone. Država jim vzame preveč denarja, zato je treba spremeniti zakonodajo. Nujno je treba ukrepati takoj, saj je predvsem slovenski klubski šport na trhlih temeljih. V hokeju nujno potrebujemo močna kluba iz Ljubljane in z Jesenic, nedvomno pa tudi svoje državno prvenstvo. Vse smo dali Avstrijcem, čeprav smo Slovenci za njih okno v svet. Kaj pa če bi severni sosedi igrali v naši ligi? Mar ne bi bilo to bolj smiselno?

Zvone Šuvak je legenda slovenskega hokeja, nekdanji olimpijec in rekorder po številu golov za Jugoslavijo.