Kako ste doživeli tekmo z Avstrijo?

Odločilna sta bila dober začetek tekme in naša večja želja po zmagi. Naša zmaga je popolnoma zaslužena, ne glede na to, da so imeli nekaj lepih priložnosti, a v naših vratih je bil izjemni Kristan, ki jim je ubil vsako upanje, da bi z golom dobili zalet za preobrat.

Po suvereni slovenski predstavi v prve pol ure in treh golih so Avstrijci skušali na silo narediti preobrat.

Ko vodiš s 3:0, je običajno, da malo upočasniš ritem, Avstrijci pa so dobili malo zaleta v drugem delu druge tretjine, a smo mi ostali zbrani v obrambi.

Je bilo pred tekmo kaj strahu, saj ste bili v rahli vlogi favorita?

Imel sem več treme kot pred prejšnjimi tekmami, obenem sem bil nervozen, kakšna bo reakcija soigralcev. Želja po zmagi je bila izjema, pustili smo srce na ledu.

Ob srčnosti in borbenosti je za zmago treba imeti tudi kakovost.

Imamo svoj sistem igre, priprava na tekmo je bila popolna. Avstrijci igrajo na protinapade. To velja zlasti za prvi napad s tremi hokejisti iz lige NHL. A jim nismo dovolili, da bi prihajali v priložnosti, da bi prišli sami pred našega vratarja. Uspelo jim je le dvakrat, pa še to nista bili čisti priložnosti.

Od petih številčnih prednosti Slovenije ste tri priigrali vi, ko so vas lahko le zaustavili s prekrškom.

Tako je pač naneslo. Vsak želi pokazati to, kar zna. Moja prednost je, da imam kar hitre noge, in s tem skušam tekmecu povzročiti čim več težav. To je bila tekma, v kateri smo mi pokazali več moštvenega duha. Prijateljstvo v ekipi je neverjetno, uživamo v igri in upam, da bomo skupaj igrali še čim več tekem. Tudi v Sočiju.

Vaša igra je boljša iz tekme v tekmo.

Nimam takšnega občutka. Trudim se po najboljših močeh, gola ne dosežem vedno, a zame je pomembna tudi igra v obrambi. Smo tipična ekipa, ki raste skupaj, igramo drug za drugega. Anže je motor ekipe. Ko je z nami, vsi delujemo še bolje.

Če vas kdo doslej še ni poznal v Rusiji, kjer igrate v ligi KHL, vas verjetno po predstavah na olimpijskem turnirju.

Srčno upam. Glede statistike bi moj izkupiček lahko bil še boljši. Prišel bo tudi dan, ko bodo moji ploščki začeli potovati v gol. Pomembna je ekipna igra. Prek nje pridejo v ospredje tudi posamezniki.

Zadetek za 4:0 v prazen avstrijski gol je bil pika na i odlične predstave.

Seveda sem gola vesel. Na tem turnirju si želim še kakšnega.

Že drugo tekmo ste začeli zelo zgodaj, opoldne po tukajšnjem času. Enako bo danes v četrtfinalu proti Švedski.

Zjutraj igramo bolje kot popoldne, saj smo v zgodnjem terminu premagali Slovaško in Avstrijo. Upam, da bomo v istem terminu v četrtfinalu tudi Švedsko, za katero je značilno, da igra izvrstno v obrambi. Švedi znajo zadržati plošček, odlični so v igri z igralcem več, imajo nevarne branilce, ki sprožajo nevarne strele. Pričakujem, da bo tako težko, kot je bilo proti Rusiji in ZDA, a mi se ne predajamo.