Prednost številke ena je odlično izkoristila. V vsakem primeru enice ne smeš nikoli zamenjati. Če je novi sneg, sicer prednost ni velika, če je proga zaledenela, pa je, zato mora biti tekmovalec s takšno številko vedno zadovoljen. Tako je lahko ubrala povsem svojo linijo in to izkoristila do potankosti. A proga je zdržala tudi v drugi vožnji. Organizatorji se ne glede na spomladansko vreme izredno trudijo, da bi bili pogoji čim bolj enakovredni.

Vsi si mislimo, da je Mazejeva glede na pretekle dosežke izredno izkušena, toda vsako tako veliko tekmovanje predstavlja dodaten pritisk. Če ne zunanji, pa notranji. Želja po dokazovanju samemu sebi je ogromna. Voditi po prvi vožnji veleslaloma na olimpijskih igrah z zavidljivo prednostjo, ko veš, da ti v drugo ni treba pokazati najboljše predstave, pa boš vseeno zmagal, predstavlja velik pritisk. Ko to premagaš, si zasluženo najboljši na svetu. Ne glede na zmedo z očali in še čim drugim, česar mi niti ne vidimo in vemo, je vse skupaj obrnila v svojo korist. Tokrat tudi stotinke.

Sedaj jo čaka še nastop v slalomu, kjer pa bo izredno težko prišla do odličja. Želja vseh, predvsem pa nje, je zagotovo ogromna, a treba je biti realen. Ne glede na to, kar se bo zgodilo, pa bo Soči zagotovo zapustila izredno zadovoljna, saj ji je uspelo nekaj nepredstavljivega.

Z 20. mestom je presenetila tudi Katarina Lavtar. Že na začetku sezone je pokazala, da zna osvajati točke na slalomih in veleslalomih v svetovnem pokalu. To je velika naložba za prihodnost. Prvič je na velikem tekmovanju. Pridobila bo dodatne izkušnje in imela veliko povedati prijateljicam in domačim ob povratku. Soči ji bo za vedno ostal v spominu, na prihodnjih olimpijskih igrah pa bo morala pokazati že kaj več kot 20. mesto. Takrat bomo videli, iz kakšnega testa je. Braniti ali loviti je nekaj povsem drugega. 20. mesto je danes dobro, prihodnje leto ali pa čez štiri leta pa ne bo več.

Mitja Dragšič je nekdanji slovenski alpski smučar.