Župan je julija lani v dveh mariborskih trgovinah kupoval oblačila. Kot kažejo računi, ki jih je v današnji izdaji objavil časnik Večer, je 16. julija s službeno kreditno kartico kupil za 149,95 evra, 22. julija pa za 169,98 evra oblačil. Zadnji nakup je opravil le dan po tem, ko je Fištravec, prav tako s službeno kreditno kartico, za 157,55 evra kupil hrano in pijačo za gasilce, ki so gasili velik požar v podjetju Gorenje Surovina.

Pomota: namesto z zasebno obleko kupil s službeno kartico

Po poročanju Večera je županstvo lagalo, ko je zamolčalo sporni nakup oblačil in v odgovoru časniku zatrdilo, da župan s kartico ni kupoval oblačil. V županovem kabinetu so njegovo ravnanje Večeru pojasnili s tem, da se povpraševanje časnika »verjetno nanaša na pomoto, ki se je zgodila županu, ko je v drugi polovici lanskega julija po pomoti namesto zasebne kartice uporabil službeno«. Ob tem so dodali, da je zmoto kmalu zatem ugotovil, zato je celotni znesek nakazal na tekoči račun mestne občine po vrnitvi z dopusta 2. septembra lani.

Fištravec je na današnji novinarski konferenci priznal, da je opravil nakup oblačil. »To obleko smatram kot uniformo, saj sicer hodim okoli v kavbojkah in jopici. Mislil sem, da če delavci, ki delajo na cesti, dobijo uniformo, to pripada tudi županu. Ko so mi strokovne službe pojasnile, da to ne gre, sem sprejel to dejstvo in oblačilo plačal z osebnega računa,« je pojasnil. Poudaril je, da glede tega ni nikoli lagal in da se mu zdi tik pred proračunsko sejo mestnega sveta »neprimerno objavljati tiralice na prvi strani časopisa, in to za 200 evrov«.

»Župana niso ujeli na laži«

»Župana Fištravca ni nihče ujel na laži. Če je bil kdo to, sem bila to jaz, posredno na podlagi podatkov iz urada za finance,« je dodala županova predstavnica za stike z javnostjo Taja Kordigel. Pojasnila je, da je Večeru posredovala podatke, ki jih je dobila od tedanje vodje občinskega urada za finance Marije Kaučič. V teh podatkih nakup oblek ni bil naveden. V županovo pisarno se je Kordiglova obrnila po pojasnilo šele po ponovnem poizvedovanju Večera na začetku tega tedna in ugotovila, da je šlo za županovo pomoto, ki jo je ta z vrnitvijo denarja že popravil.

Kordiglova je še poudarila, da v času nakupa oblek na občini še niso imeli pravilnika o uporabi službene kreditne kartice. Sprejeli so ga jeseni lani.

»Napaka« tudi pri nakupu avtomobila

Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule bodo zoper Kaučičevo sprožili ustrezne postopke, da bi ugotovili, ali je šlo za naklepno dejanje ali »neverjeten splet okoliščin«. »Pri informacijah, ki se potem izkažejo kot nepravilne, se pokaže vedno isto ime. Po moje ni naključje, postopki pa bodo pokazali, kaj je resnica,« je povedal.

Zamenjavo Kaučičeve je Fištravčeva ekipa objavila že prejšnji teden ob predstavitvi predloga občinskega proračuna za drugo branje, saj naj bi v uradu za finance napačno izračunali preostanek sredstev iz prejšnjega leta. Za »napako« v predlogu proračuna se je izkazala tudi postavka za nakup avtomobila za 40.000 evrov, na katero so župana po njegovih besedah opozorili mediji.

Zaradi obveščanja novinarjev izgubila njegovo zaupanje

Prvi sindikalist na mariborski občini Goran Rajič pa je danes povedal, da je Večerovi novinarki dokument posredoval on, tako da Kaučičeva z vsem skupaj nima nič. Kot je pojasnil o dogajanju v zvezi s tem, je banka obvestilo o plačilu stroškov kot običajno poslala občini, obvestilo so odprli v vložišču in ga je lahko videl, kdor je želel, nato pa je prišel na urad za finance.

Zaposlene v uradu so o tem obvestile vodjo županovega kabineta Martino Kositer, a od tam odziva ni bilo. Na dan, ko banka pobere denar, je Kaučičeva še enkrat opozorila Kositrovo, rezultat tega pa je po njegovem bil, da je županov svetovalec Marko Kovačič prišel k njim in jih glasno nadrl. Naslednji dan je Kaučičevo obiskal še direktor mestne uprave Marko Žula in ji povedal, da je zaradi obveščanja novinarjev izgubila njegovo zaupanje.

Rajič je nato s Kovačičem razčistil, da ni težava v sporočanju medijem, pač pa v uporabi kartice, enako naj bi povedal Žuli in tudi župan je to slišal. »Papir sem dobil na uradu za finance, a ne od Kaučičeve. Gre za čisto uraden dokument, ki ga lahko dobi vsak. Večja težava se mi zdi, da so pristojni zanikali županovo ravnanje. Če se služba za odnose z javnostjo zlaže tako butasto, se lahko zlaže tudi, ko bo letela obtožba na kogarkoli drugega,« je še dejal Rajič.