Na tekmi so nastopili tudi trije Slovenci; najboljši med njimi je bil Marjan Jelenko, po skoku 14., ki je tekmo končal na 16. mestu, Gašper Berlot je bil 33., Mitja Oranič pa 39.

Tekmovalce je na današnji preizkušnji najprej čakal skok na veliki skakalnici v centru Gorki, nato pa še tek na deset kilometrov pod vznožjem velike naprave. Graabak je do največjega uspeha v karieri prišel s šestega mesta po skokih, nadoknadil je 42 sekund zaostanka za najboljšim iz prvega dela Frenzlom. V cilju je Graabak bolj izkušenega rojaka Moana ugnal s sprintom in prednostjo zgolj šestih desetink sekunde.

"Skoraj ne morem verjeti, vsekakor bom potreboval nekaj časa, da uživam v tem trenutku. Moja taktika je bila, da dobro opravim s tekom in da zadržim priključek z najboljšimi," je po zmagi presenečeno povedal Graabak.

Moan je bil po skokih sedmi. Za Moana je to tretja olimpijska medalja v karieri, potem ko je v Torinu 2006 osvojil srebrno in bronasto kolajno. "Po pravici povedano, na zadnjem vzponu se mi ni zdelo, da imam dovolj močne noge za zaključek in res sem imel srečo, da sta Nemca, ki ju je poleg tega še zdelala bolezen, padla v smučini," pa je povedal Moan.

Do največjega uspeha kariere je prišel tudi Nemec Riessle, ki je bil po skokih deveti, nato pa izkoristil nekoliko slabšo dnevno pripravljenost rojakov, ki so predvsem zaradi bolezni in izčrpanosti v ključnih metrih popuščali ter se veselil bronaste kolajne.

"To je res velik uspeh. Dirka je bila neverjetna in zdaj sem resnično vesel, uresničile so se mi želje. Vsi smo bili tako blizu skupaj, veliko nas je v zadnji krog krenilo z ramo ob rami, zame je ta kolajna pravljična," je povedal Riessle.

Za Graabakom je Riessle zaostal 1,6 sekunde. Njegov rojak Frenzel je vodil po skokih, nato pa v teku moral priznati premoč tekmecem. V zadnjih dneh pred to tekmo je zbolel, moral nekaj dni prebiti tudi v postelji, v tekaškem delu pa je tako nazadoval na deseto mesto.

Branilec naslova v tej disciplini pred štirimi leti v Vancouvru in aktualni svetovni prvak Francoz Jason Lamy Chappuis je danes ciljno črto prečkal kot sedmi, za Graabakom je zaostal 16,4 sekunde. Nordijski kombinatorci z današnjo tekmo še niso končali nastopov na teh igrah, v četrtek jih čaka še ekipna preizkušnja na veliki skakalnici.