Slovenski obrazi so bili zjutraj pred biatlonskim stadionom zaskrbljeni. »Dogaja se natanko to, na kar je opozarjal organizatorje ves biatlonski svet. Le-ti so se sicer dobro zavedali, kaj se lahko zgodi, a jih je bolj zanimala gledanost tekem,« je pojasnil glavni biatlonski trener Uroš Velepec, ki ga je kot njegove trenerske kolege motilo slabo prejemanje informacij o dogajanju na terenu. Medtem ko na tekmah svetovnega pokala dobivajo mobilna sporočila in najaktualnejše informacije z vseh strani, so na olimpijskem terenu precej manj na tekočem, kaj se dogaja v pisarnah odločanja. Kljub temu biatlonskemu vodstvu ni zmanjkalo smisla za humor. »Pa ravno včerajšnjo dopoldansko tekmo so prestavili, na kateri je bilo jasno le to, da bo prvak postal Jakov Fak. Prihodnost bo v rezultatskem pomenu bolj negotova,« je nadaljeval Velepec.

Potem ko je bila moška preizkušnja na 15 kilometrov najprej prestavljena z nedelje na ponedeljek dopoldan, so jo organizatorji včeraj najprej prestavili na popoldanski termin, okoli dveh po lokalnem času pa so jo odpovedali. Megla se namreč v brezvetrju ni razkadila. Pred biatlonskim objektom smo ujeli Jakova Faka, ki je prišel na zadnje priprave pred popoldansko preizkušnjo. Glavni slovenski biatlonski up je ohranil pozitivno energijo, smisla za humor pa še naprej ni izgubil. »Tokrat pa res ne bom dajal izjav. Prosim pustite me pri miru, da se osredotočim na tekmo,« so bile prve besede Jakova Faka. Ko je videl, da je edini tiskani poročevalec njegove besede vzel resno, je za nami zmagoslavno zaklical, da se je malce pohecal.

»Dobro sem razpoložen, kaj pa mi drugega preostane. Sicer olimpijska vas ni oddaljena daleč od stadiona, a vseeno ni najbolj prijetno prihajati na stadion zbirat informacije, kaj se dogaja. Prestavitve je treba jemati resno, saj nikoli ne veš, kakšna bo vidljivost. Poglejte, odkar se minuto pogovarjava, se je vidljivost toliko izboljšala, da bi se trenutno dalo streljati na strelišču. Toda očitno imajo organizatorji informacije, da bo spet bolj slabše,« je odgovoril Jakov Fak. »V Anterselvi je bila sicer v tej sezoni odpovedana tekma, sicer pa se nam prvič v sezoni dogaja, da jo takole prestavljajo. Kaj hočemo, zima je toplejša in takšne vremenske razmere so le posledica vsega tega. Lažje bi nam bilo, če bi že zjutraj izvedeli, da tekme ne bo, da bi si lažje organizirali dan. A tako pač je za vse in takšne stvari je treba sprejeti,« je sklenil Fak.