S tem, da nam bo trpinčen umiral na drsalkah v morebitnem neposrednem prenosu? Kot Martin Strel, ko je izmučen pritacal iz reke? Ne, ti prizori sploh ne obetajo neke zabave, predsedniku države pa ne more biti v čast, da se »zapleza« s stavo, tako kot se je Pahor. Minimalno šest ur drsanja?! Pa ne na obroke ali v stilu prestajanja kazni za konce tedna. V kosu. Veliko drsanja. Pa še kak gol na tekmi z Avstrijci se obeta. Človek ga je definitivno nadrsal.

A če ta stavniški spodrsljaj občinstvo lahko razume kot naivno prostodušnost človeka, ki v življenju ni veliko stavil (zdi se, da tudi ne drsal), je mahanje z zastavo, ki ga predsednik naše države tudi v teh dneh izrazito prakticira, druga zgodba. Manj nedolžna. Na hokejski tekmi z ZDA smo namreč vsi lahko videli, da je dal skakalcu Petru Prevcu zastavo v podpis. Kasneje se mu je podpisala tudi Petra Majdič. V starih, rigidnejših socialističnih časih bi bil v takem primeru avtomatično zasačen pri skrunitvi državne zastave in tudi grba na njej, kar je v tistih časih ob zares neljubem spletu okoliščin in motiviranosti lahko človeka preselilo celo na Goli otok.

Slovenski zakon o zastavi tega ne predvideva. Ne govori o skrunjenju zastave, vseeno pa je bil predsednik v prekršku. Kajti zastava, na kateri so podpisi (ali kar koli drugega, kar na njo po zakonu ne paše), je uničena zastava, po sedmem členu zakona o zastavi pa takšne zastave ni dovoljeno uporabljati. Oziroma, če navedemo točno besedilo: »Grba, zastave oziroma slovenske narodne zastave ni dovoljeno uporabljati, če so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo.« Če se seveda strinjamo, da je zastava poškodovana, če je podpisana. Pa čeprav od Petra Prevca. Če od navijačev, ki na zastave prav tako pišejo marsikaj in z njimi mahajo, vendarle ne pričakujemo, da si pred odhodom na tekmo preberejo zakon, od predsednika države to upravičeno pričakujemo. Konec koncev je to v političnem sistemu, kakršen je slovenski, ena osnovnih predsedniških nalog, med katere pa vsekakor sodi pravilna uporaba zastave.

Pa vendar končajmo z drsanjem. S podatkom, da so najbolj obremenjeni hokejisti v treh tretjinah tekme efektivno na ledu 25 minut.