Slovenski igralci so včeraj predvsem nabirali moči za tekmo, v kateri lahko poskrbijo za nov zgodovinski mejnik. Dan je bil namenjen počitku, na ledu so bili trije vratarji, Kovačević, ki proti ZDA ni igral, ter Kuralt, Verlič in Podlipnik, ki ne igrajo nič ali pa zelo malo. Anže Kopitar je počival in nabiral moči, da bo nared za današnjo tekmo, ki se bo po ruskem času začela točno opoldne. Če Slovenija premaga Avstrijo, bo povzročila nekaj dela osebju, ki skrbi za logistiko v slovenski odpravi. Povratek reprezentance v domovino je predviden v sredo, ko pa so na programu četrtfinalne tekme. Posebnost tekme je tudi, da sta obe ekipi trenutno članici drugega kakovostnega razreda in ju čez dober mesec v Južni Koreji čaka svetovno prvenstvo skupine B za vrnitev v elitno divizijo. To pomeni, da bo med elitno osmerico tudi drugoligaš.

Branilec Aleš Kranjc na turnirju opravičuje tezo selektorja, da je slovenski branilec številka ena. »Utrujenosti ni. Komaj čakamo, da se tekma začne. Trdno verjamemo v nov uspeh. Avstrijci imajo zelo spremenjeno zasedbo v primerjavi s prvenstvom drugega kakovostnega razreda v Ljubljani, kjer smo jih premagali. Tekma za trening, ki smo jo odigrali v Sočiju, ne pomeni prav nič. Kot vedno v dvobojih z Avstrijci bo šlo na nož. Meni osebno sosedski prestiž ne pomeni nič, ampak je glavni cilj uvrstitev v četrtfinale. Ne bomo se ukvarjali s tekmecem, ampak se bomo osredotočili na svojo igro. Ni dvoma, da bo to drugačna tekma kot prve tri, ko so bili na nasprotni strani hokejisti iz lig NHL in KHL. Hitro bo treba preklopiti in se prilagoditi na nov slog,« je razmišljal postavni branilec Aleš Kranjc, v igri katerega je očiten nemški slog igranja z nepopustljivostjo, borbenostjo in disciplino, saj je član Kölna.

Če je bila Slovenija v predtekmovanju v vlogi avtsajderja proti velesilam Rusiji, Slovaški in ZDA, se je zdaj znašla v povsem novem položaju. Severni sosedje so na papirju najlažji možni tekmec. Avstrija in Slovenija sta glede na svetovno lestvico (15. in 16. mesto) najslabši reprezentanci olimpijskega turnirja. Obe ekipi sta pred obvezo, da v tej tekmi morata zmagati, zato se bo pokazala zrelost ekipe. Avstrijci na Slovence gledajo malce zviška, v reprezentanci imajo tri igralce iz lige NHL (napadalci Grabner, Vanek, Raffl), torej imajo po imenih boljšo zasedbo, v Sočiju igrajo kakovosten hokej, adut Slovenije pa je moštveni duh. To je tekma, v kateri bodo odločali taktična disciplina, navdih posameznika in dnevna forma. Za tistega, ki bo izgubil, bo zelo boleče.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar ni navdušen, da bo tekmec za četrtfinale Avstrija, ker se z njo pomerijo zelo pogosto. V Sočiju sta reprezentanci že odigrali pripravljalno tekmo za zaprtimi vrati. Avstrijci so brez najboljših igralcev iz lige NHL zmagali s 4:1, pri Sloveniji pa ni bilo Kopitarja in Tičarja, Sabolič in Jeglič pa sta šele okrevala po bolezni. »To bo povsem drugačna tekma. Zelo pomemben bo vstop v tekmo, da ne ponovimo napak, kakršne smo delali proti Rusiji in ZDA. Avstrijci so tukaj pokazali kakovosten hokej. S tremi igralci iz lige NHL, ki igrajo vidne vloge v svojih klubih, so dobili nove razsežnosti. Kdor misli, da bomo brez težav premagali Avstrijce, je v hudi zmoti. O moči Avstrijcev veliko pove zmaga proti Norveški. Pričakujem izjemno težko tekmo, v kateri bodo še dodatni elementi rivalstvo, ponos in morda se bo zgodilo še kaj, kar bo vplivalo na razplet,« je razmišljal Matjaž Kopitar.

Odkritje Avstrije na turnirju je novi vratar, 28-letni Mathias Lange, ki do Sočija sploh še ni imel nastopa na uradni tekmi za člansko reprezentanco, leta 2004 pa je igral za mladinsko vrsto. Na drugi tekmi turnirja je proti Kanadi prišel na led v zadnji tretjini pri izidu 0:6 in do konca ni več prejel gola. Na odločilni tekmi z Norveško (3:1) je bil junak s 34 obrambami. Ima tudi nemški potni lit in je član nemškega prvoligaša Iserholna. Zaradi debitanta pri 28 letih sta tako na stranskem tiru najboljša avstrijska vratarja v zadnjih letih Rene Swette in Bernhard Sarkbaum.