Svoje sijajne nastope na olimpijskih igrah je slovenska biatlonska junakinja Teja Gregorin včeraj kronala z novo vrhunsko uvrstitvijo. V dnevu, v katerem je še dve uri pred skupinskim startom na 12,5 kilometra kazalo, da bo tekma zaradi megle prestavljena, se je naredil krasen večer, v katerem je 33-letna slovenska biatlonka zasedla peto mesto. Po zadnjem streljanju, ko je v polno zadela še 20. strel, je bila manj kot deset sekund oddaljena od tretjega mesta. Izkazalo se je, da je imela Teja Gregorin včeraj v nogah premalo dinamita, da bi ponovila predstavo iz zasledovalne tekme, v kateri se je prebila na tretje mesto. V teku je dosegla enajsti čas, kar je bilo brezhibnemu streljanju navkljub premalo za nov mejnik.

Ker Belorusinja Darja Domračeva ni želela ničesar prepustiti naključju, se po dveh zlatih kolajnah ni podala v taktičen boj, temveč je od prve sekunde naprej narekovala oster ritem. Posledično se je skupina hitro pretrgala, Belorusinja pa je bila z brezhibnim streljanjem ves čas v prepričljivem vodstvu. Tega ni ogrozil niti zgrešen zadnji strel, saj je svojo edino tarčo zgrešila tudi Čehinja Gabriela Soukalova, ki je suvereno osvojila srebrno kolajno, k uspehu pa ji je pripomogla tudi taktika hitrega teka. Kako izjemne smučarske tekačice so biatlonke, kaže boj za tretje mesto. Nemka Evi Sachenbacher - Stehle, dobitnica olimpijske kolajne v smučarskem teku, je zadela vseh 20 tarč, a vseeno izgubila boj z Norvežanko Tiril Eckhoff.

»Na teh olimpijskih igrah so se mi s popolnim strelskim nastopom izpolnile vse želje, ki sem jih imela. Res sem lahko izjemno zadovoljna. Vesela sem. Kljub temu da na svoji zadnji preizkušnji nisem osvojila kolajne, sem na prikazane predstave ponosna,« se je v cilju smejalo Teji Gregorin. »Začetek je bil res izjemno hiter, morda celo malce prehiter zame. Vse tekmovalke so se močno zagnale v prvi klanec. Pestrost se je nadaljevala na prvem spustu, na katerem je Tora Berger nerodno padla, toda do strelišča so prišle stvari na svoje mesto. Tudi v drugem krogu sem bila skoraj udeležena v padcu (pred njo je padla Rusinja Olga Zajceva – op. p.), a sem se k sreči dobro znašla,« je odgovarjala na vprašanja bronasta olimpijka, ki bo danes navijala za Jakova Faka, zvečer se bo udeležila sprejema, ki ga v Roza Hutorju prireja predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, jutri pa se bo vrnila v domovino, kjer jo po odzivih v domovini sodeč čaka buren sprejem.

»Zdi se mi, da mi je forma v primerjavi z začetkom olimpijskih iger malce padla. Starejše tekmovalke med samimi tekmami potrebujemo več časa. Ko sem bila stara 20 let, sem lahko tekmovala tri dni zapored, zdaj pa mi ustreza kakšen dan več premora,« je priznala Gregorinova. »Od jutra naprej sem verjela, da tekma bo. Niti pomislila nisem, da bo odpadla. Počutila sem se zelo samozavestno in sproščeno. Težko opišem, zakaj. Na koncu sem bila zelo blizu tretjega mesta, a nisem bila tako sveža kot na zasledovalni preizkušnji. Ves čas sem si govorila, da naj ubranim peto mesto, kar mi je, hvala bogu, uspelo,« je sklenila Teja Gregorin, ki se že veseli marčevske domače tekme na Pokljuki, na kateri bo skušala po 15., tretjem, 11. in petem mestu v Sočiju tudi domači javnosti pokazati svoje mojstrstvo.

Glasen vzklik je dal na strelišču iz sebe strelski trener v slovenski biatlonski reprezentanci Tomaš Kos. Bil je prepričan, da ima Tesa, kot ji pravijo prijatelji, v nogah še dovolj dinamita za ponovitev uspeha iz zasledovalne preizkušnje, a je opozarjal, da sta pred njo izjemni smučarski tekačici. »Na olimpijskih igrah štejejo le kolajne, a smo s petim mestom zelo zadovoljni. Darja Domračeva je ta čas razred zase, tudi drugo mesto Gabriele Soukalove pa je bilo z moje strani pričakovano. Tiril Eckhof je izjemen talent, kar je tu potrdila včeraj. Tesa se je spet znašla v elitni druščini in vsi skupaj smo lahko na to ponosni,« je nastop najboljše slovenske biatlonke ocenil glavni trener Uroš Velepec in povedal: »Po vseh peripetijah v sezoni smo se letos osredotočili na olimpijske igre, ne na svetovni pokal, zato niti ne pogrešamo dejstva, da se olimpijske točke ne štejejo v skupni razvrstitvi.«

Darja Domračeva je s tretjo zaporedno zmago na olimpijskih igrah postala najuspešnejša beloruska olimpijka vseh časov, upoštevajoč športnike, ki tekmujejo tudi na poletnih igrah. »Izredno močna je. Tako na strelišču kot na progi. Zasluženo osvaja zlate kolajne,« se je beloruski tekmici priklonila Teja Gregorin. Beloruska junakinja je bila razumljivo deležna velike pozornosti na tiskovni konferenci po tekmi. »Ko sem osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno, sem izpolnila cilj. Res je, da sem bila glede na rezultate v tej sezoni v Sočiju favoritka za kolajne. Da pa bom imela v svoji zbirki tri zlate kolajne, nisem niti pomislila. Občutek je resnično pravljični,« odgovarja Darja Domračeva.