Statistika potrjuje, da gre za večna tekmeca v finalu olimpijskih iger. Na zadnjih treh igrah so slavile Kanadčanke, leta 1998 v Naganu so si okrog vratu odličja najžlahtnejšega leska nadele Američanke.

V večernem dvoboju so bile Kanadčanke v uvodni tretjini boljši tekmec in vse je kazalo na ponovitev predtekmovanja, ko se je tekma istih nasprotnic končala s 5:1 v korist severnoameriške ekipe. Natalie Spooner (8, 12.) in Melodie Daoust (9.) sta poskrbeli za zanesljivo vodstvo. Za Švico je častni gol v 26. minuti dosegla Jessica Lutz. Po znižanju so bile Švicarke vse bolj nevarne, izid pa se kljub temu ni več spremenil.

V drugem polfinalu Švedinje niso zmogle ponoviti senzacije iz polfinala, ko so takrat izločile ZDA po kazenskih strelih. ZDA so slavile visoko s 6:1 (3:0, 2:0, 1:1). Za svetovne prvakinje so zadele Alex Carpenter (7.), Kacey Bellamy (8.), Amanda Kessel (12.), Monique Lamoureux (26.), Megan Bozek (33.) in Brianna Decker (57.), častni zadetek za Švedsko pa je dosegla Anna Borgqvist (54.).